U trendu

Šta mladići treba da znaju o raku testisa?

Rak testisa je relativno redak i procenat izlečenja je oko 95% ukoliko se rak otkrije rano, tj. pre nego što je metastazirao u ostale delove tela.

Prema mišljenju Američkog udruženja za rak, najveći rizik za nastanak raka testisa predstavlja nespušteni testis, tj. testis koji se nije spustio u skrotalnu kesu, nego se nalazi ili u trbuhu, gde je i nastao, ili u preponskom kanalu kroz koji prirodno prolazi na putu za skrotum. Smatra se da temperatura tela koja je viša za nekoliko stepeni od temperature u skrotalnoj kesi nepovoljno utiče na testis. S tim u vezi informišite se o uticaju laptopa na muški sterilitet.

Od raka testisa najčešće obolevaju osobe između 17. i 35. godina starosti, a uzrok još nije potpuno razjašnjen. U svakom slučaju, to je rak sa najboljom prognozom u toj starosnoj dobi.

Ukoliko se ne otkrije na vreme, rak testisa će uznapredovati i određeni broj pacijenata će umreti od ove bolesti, dok će drugi biti podvrgnuti ekstenzivnim hirurškim operacijama, terapiji citostaticima (hemoterapija), zračnoj terapiji, ili pak kombinaciji sve tri terapije.

Da bi se to predupredilo, svim muškarcima se preporučuje da jedanput mesečno sami pregledaju svoje testise vrlo jednostavnim postupkom. Naime, potrebno je da testis opipaju tako što će ga postaviti između palca i kažiprsta i pokušati da vide da li postoji neka tvrdina ili pak izrasalina.

Normalan testis je jajastog oblika i potpuno gladak. Takođe je potrebno utvrditi da li postoji razlika u veličini između testisa.

Ukoliko se primeti neka promena na testisu, treba otići lekaru, koji će utvrditi da li je potrebno dalje ispitivanje i eventualno lečenje.

Smatra se da ne postoji ni jedan razlog da muškarci navedene životne dobi jednom mesečno sami sebi ne pregledaju testise.

4 komentara
 1. Nenad Dalipovski

  Članak je odličan. Malo sam pričao o ovoj temi sa nekim, ali sam iskreno primetio da mi je jedan testis malo duži od drugog, ali i pored toga funkcionišu bez problema. Nisam video neke znake da bih se zabrinuo dok nisam pročitao ovaj članak. Svakako, otići ću do najbližeg lekara.

 2. Nikola Vlaskalin

  Vrlo poučno.

 3. Aleksandar Radosavčev

  Ovo je odličan članak i svi muškarci stvarno moraju da redovno pregledaju svoje testise, kao i žene grudi. Jedino bih želeo da dodam da ima tumora testisa koji nisu vidljivi i koje je moguće opipati. Ja sam imao ekstragonadalni tip tumora testisa pre 15 godina i samo zahvaljujući sreći da se otkrije na vreme i dobrom timu beogradskih lekara danas vam ovo pišem. Zato bih preporučio da se svi muškarci u kritičnoj dobi bar jednom godišnje odluče za dobar sistematski pregled sa obaveznim ultrazvučnim pregledom donjeg stomaka. Ovo je svakako bolji i jeftiniji način nego troškovi moguće operacije i hemoterapije sa ipak neizvesnim ishodom.

 4. Dragan Nedeljković

  Tekst je sasvim razumljiv i u redu je skroz što se time bavite.

Napišite komentar