U trendu

Šta podrazumeva redovna poseta ginekologu?

Šta za devojke a šta za udate žene znači redovno posećivati ginekologa?
Najčešće se mlade devojke sete ginekologa kada iznenada ostanu trudne, mlade žene kada nisu trudne, a starije žene idu na ginekološke preglede kada im izostane menstruacija.
Kad nastanu jaki bolovi u stomaku ili problemi sa mokrenjem, onda se i žene i devojke sete da treba hitno ići ginekologu.

Pitali smo ginekologa: koliko bi često žene trebalo da idu na preglede?
Ginekolozi se slažu sa mišljenjem da žene u reproduktivnom dobu treba da idu na preglede i kontrolu otprilike na svakih šest meseci, a najređe jednom godišnje. Za žene u zrelijim godinama preoručuje se redovni ginekološki pregled jednom godišnje. Za trudnice kod kojih nema drugih problema redovni ginekološki pregledi poželjni su jednom mesečno tokom trajanja trudnoće.
Ovo su, naravno, neke prosečne norme, ali ako ima potrebe, na genekološke preglede treba ići češće.
Pre stupanja u intimne odnose, devojke treba da se posavetuju sa svojim ginekologom povodom kontracepcije. Kod ginekologa se treba raspitati i o raznim infekcijama polnih organa, polno prenosivim bolestima i načinima zaštite od njih.
Mlade supruge treba da idu ginekologu da bi se posavetovale u vezi sa željenom trudnoćom. U slučaju da željena trudnoća izostaje duže vreme, treba da se javiti ginekologu, jer razlog mogu biti i lako rešivi problemi, ne sterilitet. Uzrok izostajanja tako željene trudnoće može npr. biti neka „laka“ infekcija, prekomerna ili nedovoljna telesna težina, preveliki psihofizički umor…

Vanredne posete ginekologu treba obaviti u slučaju: neredovnih i bolnih menstruacija, izostanka menstruacije, jakih bolova pri odnosima, problema sa mokrenjem, promenama na dojkama ili drugih bolova u predelu stomaka…
Kako bilo, ništa ne treba prepuštati slučaju, jer se redovnim posetama ginekologu ili po uočenim zdravstvenim problemima sprečavaju bolesti, a rano otkrivanje mnogih bolesti doprinosi potpunijem izlečenju.
Savremene žene koriste literaturu ili inernet da bi se informisale o ginekološkim problemima, ali je činjenica da su saveti ginekologa najpouzdaniji, a ginekološki preged najefikasniji način za sprečavanje bolesti. Danas su žene izložene velikim psihofizičkim naporima, nezdravom uticaju savremenog načina ishrane i života, tako da preventivnim pregledima treba sačuvati zdravlje, brak i porodicu.

Srodni članci

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.