Vaginizam – šta je to?

Većina ljudi bi volela da u vođenju ljubavi sve ide lepo i bez problema, ali, nažalost, nije uvek tako. Jedan od mogućih problema je vaginizam – problem nekada dovoljno jak da spreči uživanje u seksualnom odnosu, pa čak i da odnos u potpunosti onemogući.

Vaginizam je grč mišića koji se nalaze oko ulaza u vaginu. Taj grč je nesvestan i žena ne može da ga kontroliše. Spazam je toliko jak da je ulazak penisa veoma otežan, ako ne i onemogućen. Ukoliko se, uprkos grču, seksualni odnos nastavi, vrlo lako može doći do poderotina na ulazu u vaginu i sasvim sigurno do još jačeg grča.

Zbog čega dolazi do vaginizma? Vrlo često, zbog straha od seksualnog odnosa i od trudnoće. U osnovi ovog problema su uglavnom loše stvari iz prošlosti – silovanje, bolna defloracija, nekad je dovoljno i da je žena kao devojčica naučena da je seks nešto prljavo i da samo nemoralne žene to rade, žene koje nisu vredne ničije ljubavi, čak ni ljubavi svojih roditelja.

Kada se pojavljuje vaginizam? Nekada već od prvog odnosa, a nekada i nakon dugog niza godina – problem je, u suštini, psihološke prirode i njegovo pojavljivanje zavisiće od iskustava žene. Žene s ovim problemom u principu su fizički potpuno zdrave i ginekološki pregled ne otkriva nikakve probleme koje bi ova grana medicine mogla da reši.

Ovaj problem nije nemoguće rešiti, daleko od toga, ali rešavanje ume poprilično da potraje. Neophodna je ljubav i strpljivost partnera, mnogo nežnosti, pažnje i razumevanja, a često je neophodna i pomoć stručnjaka koji će otkriti šta je uzrokovalo problem i pokušati da pomogne ženi da prevaziđe svoje strahove.

Ne treba se ustezati da se zbog problema ove vrste potraži pomoć stručnjaka; svakako da nije baš najprijatnije pričati o tome s nekim, ali je još gora varijanta da ženi bude onemogućen normalan seksualni odnos i sve uživanje koje on donosi – nekada i da do kraja života ostane sama jer se stidi svog problema.

2 komentara
  1. Marko

    Ima na Banjici, u bolnici „Dragiša Mišović“, doktorka Dušica Marković; ona je najbolja. Terapija će ti se sastojati najverovatnije iz kombinacije autogenog treninga, seansi sa njom i tvog vežbanja, koje je jako važno u startu (sama posle možeš i uz pomoć partnera). Da bi se izlečila od toga, moraš da imaš želju i da si stvarno odlučila. Po meni, sada, kad znaš u čemu je problem, nemoj da čekas, pošto se problemi ne rešavaju sami od sebe nikada. Nadam se da sam ti barem malo pomogao.

  2. Tužna :(

    Da li može neko da mi preporuči nekoga ko se bavi rešavanjem ovog problema?

Napišite komentar