najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

“Dijabetes se nezaustavljivo širi”

Šećerna bolest se nezaustavljivo širi i mora se više raditi na prevenciji, izjavio je predsednik stručne komisije za prevenciju dijabetesa Nebojša Lalić, povodom Svetskog dana zdravlja, koji je ove godine posvećen dijabetesu.

U stručnim časopisima predviđaju da bi dijabetes mogao biti “apokalipsa 21. veka”, a prema rečima profesora Lalića jedan od razloga je to što medicina još nije utvrdila mehanizme nastanka bolesti, ali i to što su mnogi uzroci nastanka povezani sa načinom života.

“Dijabetes nezaustavljivo raste i ni u jednoj zemlji nije zaustavljen. U nekima stagnira, a u većini raste”, rekao je Lalić za RTS i dodao da se u nerazvijenim zemljama očekuje da će se broj obolelih za dvadesetak godina povećati za 40 odsto. On kaže da zdravstveni sistem mora organizovano da se suprotstavi dijabetesu i da u Srbiji prevencija komplikacija postoji, jer su vraćena savetovališta za dijabetes i donošeni vodiči dobre kliničke prakse.

“Neophodno je da se donese nacionalni program prevencije i kontrole šećerne bolesti, gde će se podeliti uloge, da se tačno zna ko šta radi”, kaže Lalić.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je broj odraslih osoba sa dijabetesom sada četiri puta veći nego pre 35 godina, kao i da je šećerna bolest direktno uzrokovala milion i po smrtnih slučajeva u 2012. godini.

U Srbiji 470.000 osoba živi sa dijabetesom, ali se pretpostavlja da je taj broj mnogo veći jer mnogi ne znaju da su bolesni i otkrivaju dijabetes slučajno kada se već jave komplikacije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike