U trendu

Lečenje „srpaste anemije“ kod dece

Kliničko ispitivanje terapije hidroksiureom za decu sa srpastom anemijom zaustavljeno je godinu dana ranije nego što je bilo planirano zato što su rezultati pokazali da je to bezbedan i efikasan način za kontrolisanje ove bolesti i smanjenje rizika od moždanog udara.

Saopštenje o istraživanju koje je sprovedeno u 25 medicinskih centara u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, sastavio je nedavno Američki nacionalni institut za srce, pluća i krv.

Istraživači su upoređivali mesečne transfuzije krvi sa dnevnim dozama hidroksiurea pilula kod dece sa srpastom anemijom koja su bila izložena visokom riziku od moždanog udara. Da bi utvrdili uticaj ovih pilula, istraživači su merili brzinu protoka krvi do mozga ovih mladih pacijenata.

Srpasta anemija uzrokuje da crvena krvna zrnca postanu tvrda i srpastog oblika, blokirajući protok krvi kroz telo. Hidroksiurea je lek prvenstveno razvijen kao lek za kancer, ali istraživači kažu da on uspešno smanjuje broj abnormalno oblikovanih crvenih krvnih zrnaca kod osoba sa srpastom anemijom.

„Prvi rezultati su pokazali da hidroksiurea deluje povoljno, poput transfuzije krvi, smanjujući rizik od moždanog udara deteta“, kaže glavni istraživač dr Rasel Ver, direktor za hematologiju u dečijoj bolnici Zdravstvenog centra u Sinsinatiju.

„Ovo istraživanje predstavlja kritični nalaz koji otvara vrata većem broju opcija lečenja za lekare koji pokušavaju da spreče moždane udare kod dece koja žive sa ovom bolešću“, kaže dr Geri Gibons, direktor Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike