U trendu

Opijanje tinejdžera i pamćenje

Često opijanje može ostaviti trajne posledice na mozgove tinejdžera koji su još uvek u razvoju. Novo istraživanje kaže da dugo nakon što mamurluk prođe, opijanje i dalje narušava prostorno radno pamćenje tinejdžera. Izgleda da su devojčice osetljivije na ove posledice.
Prostorno radno pamćenje je sposobnost da opazite prostor oko sebe, zapamtite ga i radite sa ovim informacijama kako biste obavili neki zadatak kao što je korišćenje mape, bavljenje sportom ili vožnja automobila.
"Naše istraživanje je pokazalo da je tinejdžerkama koje se često opijaju mozak manje aktivan u nekoliko regiona u odnosu na devojčice koje ne konsumiraju alkohol kada treba da obave isti prostorni zadatak", kaže istraživač i psiholog Suzan F. Tapert. "Ove razlike u moždanoj aktivnosti povezane su sa lošijim rezultatima i na drugim testovima pažnje i sposobnosti radne memorije."
Iako adolescenti mogu da izgledaju fizički odraslo, njihovi mozgovi i dalje nastavljaju da se razvijaju, naročito u frontalnom delu, koji je povezan sa razmišljanjem višeg nivoa kao što je planiranje ili organizacija.
Često opijanje može da prekine normalan rast moždanih ćelija tokom adolescencije, posebno u frontalnim delovima mozga, što može da utiče na sposobnost tinejdžera u školi ili sportu čak i mesecima nakon opijanja, a mogu da se jave i dugoročne posledice.
Dalekosežni efekti opijanja tinejdžera
Za potrebe studije, istraživači su uporedili učinak 40 tinejdžera koji se često opijaju i 55 tinejdžera koji ne konsumiraju alkohol, a svi su uradili isti zadatak koji je povezan sa radnim prostornim pamćenjem. Za vreme trajanja zadatka, učesnicima je vršeno skeniranje mozga uz pomoć funkcionalne magnetne rezonance (FMRI).
Rezultati istraživanja pokazali su da je opijanje povezano sa razlikom u polovima aktivnosti mozga u toku zadatka koji se odnosi na radno prostorno pamćenje. Dečaci koji su se opijali pokazali su veću aktivnost mozga u svim regionima nego devojčice, one su imale manju aktivnost.
Devojčice koje se opijaju imale su lošije rezultate na zadatku koji se odnosi na radno prostorno pamćenje, kao i slabije zadržavanje pažnje. Istraživači kažu da rezultati pokazuju da su devojčice podložnije toksičnim efektima opijanja, dok dečaci mogu biti malo otporniji.
Mozak kod devojčica razvija se godinu do dve ranije nego kod dečaka, tako da štetna upotreba alkohola tokom različitih razvojnih faza, iako se radi o istom uzrastu, može biti razlog drastičnih razlika među polovima. Nivo hormona i indukovane fluktacije alkohola u hormonima, takođe može biti razlog razlike u polovima: ista količina alkohola može negativnije uticati na devojčice, jer one uglavnom imaju sporiji metabolizam, veći procenat masti, a manje telesne težine.
Istraživači kažu da razlike u polovima i uticaj opijanja tinejdžera na razvoj mozga – zaslužuju dalja istraživanja.
"Ovi rezultati nas podsećaju da su tinejdžeri – dečaci i devojčice, biološki različiti i da predstavljaju karakteristične grupe koje zahtevaju zasebna paralelna istraživanja", kaže istraživač Edit V. Saliven, doktor nauka na odeljenju za psihijatriju na Stenford Univerzitetu.
Zaključak istraživanja
Istraživanje je potvrdilo ono što se odavno zna: da je opijanje štetno ponašanje za sve mlade ljude. Ovo istraživanje pokazuje da se rizik od kognitivnog funkcionisanja mozga javlja i dosta nakon mamurluka.
Zato se ne treba igrati sa normalnim razvojnim putem čestim opijanjem, jer će se tako verovatno stvoriti uslovi za umanjenje sposobnosti do kraja života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar