U trendu

Uradite ih preventivno, ovih 8 pregleda treba da obavi svaka žena, od vitalne su važnosti

Isto kao što u svom rasporedu imate zakazane odlaske kod frizera, kozmetičarke, u bioskop, tako bi trebali planirati i kontrolu kod lekara.

Ovih osam pregleda svaka žena bi trebala da uradi povremeno:

Provera holesterola

Zašto? Visok holesterol može biti nasledan, pa ako u porodičnoj anamnezi postoji, trebate ga kontrolisati. Visoki kolesterol povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara. Faktori rizika su pušenje i višak kilograma, ali i mnoge osobe koje su vitke imaju povišen holesterol, tako da je dobra ideja otići na testiranje.

Koliko često? Svakih pet godina.

Slušajte svoja creva

Ako imate simptome celijakije, kao što je intolerancija na gluten, umor, gubitak kilograma ili sindrom iritabilnog creva, tražite od svog lekara medicine da napravi test krvi. Ako neko iz porodice ima problema s crevima, zatražite test i ako nemate simptome. U Velikoj Britaniji od 100 osoba sa simptomima iritabilnog creva, bolest je dijagnostikovana kod 24 odsto osoba.

Koliko često? Jednom, ako je bolest dijagnostikovana nužno se doživotno pridržavati bezglutenske dete.

Bris grlića materice

“Bris grlića vrata maternice otkriva promene u ćelijama vrata maternice, koje ako se ne leče mogu napredovati u rak vrata maternice”, kaže dr. Sarah Brewer. “Rano otkrivanje sprečava razvoj oko 75 % tumora vrata materice”, objašnjava.

“Žene između 25 i 49 godina trebaju se testirati jednom u tri godine. Žene mlađe od 25 godina, koje imaju bolan seksualni odnos ili krvarenje nakon seksa trebaju taj problem reći svom ginekologu. Najbolje vreme za posetu ginekologu je sredina ciklusa”, objašnjava dr. Brewer.

Pregled madeža

“Ranim otkrivanjem može sprečiti melanom”, kaže dr. Coimhe Scully. Samopregled treba obaviti svaka tri meseca. Sledi ABCDE vodič: A za asimetričan (ne bi trebao biti), B za granicu (ne bi trebao biti zupčast), C za boju (sve promene?), D za promer (veći od 7 mm?) i  E za evoluciju (Je li se promenio?). Ako je tako, posetite svog lekara opšte prakse.”

Test za dijabetes

“Ako imate simptome koji uključuju često uriniranje i osećaj žeđi, gubitak težine bez razloga i umor, tražite od svog lekara opšte prakse da vam napravi test urina”, kaže dr. Hicks.

Koliko često? Dijabetes se može razviti bilo kada u životu, ali dijabetes prate izraženi simptomi tako da nije potrebna kontrola, ako nema simptoma.

Test na polno prenosive bolesti

Seksualno aktivne žene trebaju se testirati na polno prenosive bolesti jer mnoge od njih nemaju izražene simptome.

Koliko često? Ako često menjate partnere, kontrolišite se svaki mesec. Ako ste u monogamnom odnosu, oba partnera se trebaju pregledati na početku. “Ako primetite neuobičajeni iscedak, nelagodu, pritisak u abdomenu ili simptome slični gripi ili groznici koji ne prolaze, obratite se lekaru”, kaže dr. Brewer.

Pregled grudi

Dojke se menjaju tokom ciklusa, ali ako se promene na neuobičajen način, treba posetiti ekara. Ključni deo prevencije zloćudnih bolesti dojke je samopregled dojke s kojim svaka žena treba započeti od 20. godine i provoditi ga jednom mesečno između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa. Ultrazvučni pregled je još uvek najpouzdanija metoda pregleda u svim starosnim grupama, a posebno kod mladih žena.

Hoće li kontrolni pregled biti nužan svake godine ili svake dve ili tri ovisi od rezultata prvog pregleda. Žene koje uzimaju oralne kontraceptive svakako trebaju jedanput godišnje i ultrazvučni pregled dojki kao i žene u rizičnim grupama  koje u porodici  imaju vrlo bliskog člana, npr. majku koja je od raka dojke obolela pre 50. godine života.

Starost od 40-ak godina uzeta je kao početak mamografskih snimanja jer u previše gustim dojkama kakve imaju mlade žene mamografija nije sasvim pouzdana.

Kontrola krvnog pritiska

“Nikada nije prerano proveravati visoki krvni pritisak. Pogotovo, osobe s prekomernom težinom, porodičnom anamnezom ili ko pije puno alkohola”, kaže dr. Hicks.

Koliko često? Svakih pet godina ili ranije, ako često osećate slabost, vrtoglavicu, zamagljen vid, mučninu ili nesigurnost, piše miss7.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar