Automobili parkirani na suncu već za sat mogu biti opasni po život

Svake godine zabeleži se nekoliko slučajeva dece ili kućnih ljubimaca koji preminu zbog prevelike vrućine u automobilima, a naučnici iz Arizone su posle niza eksperimenata dokazali da se temperatura opasna po život u vozilu može postići već posle sat vremena prženja na suncu, ali da opasnost predstavlja i parkiranje u hladu.

Telesna temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti do 40º Celzijusa posle samo sat vremena, a to može dovesti do toplotnog udara, tvrde naučnici sa Univerziteta Arizona State (ASU) koji su sproveli ispitivanja na temperaturama između 36 i 41 stepeni kako bi utvrdili koliko se brzo vozila mogu zagrejati.

Za to su koristili šest automobila različitih veličina i boja koje su parkirali i pomerali sa sunca. Pokazalo se da se manja vozila izuzetno brzo zagrejavaju, a nakon sat vremena temperatura iznad 47 stepeni zabeležena je u svim automobilima.

U hladu je prosečna temperatura bila oko 40 stepeni, ali je posle dva sata bila jednako opasna kao na suncu, pokazuje istraživanje koje je objavljeno u časopisu Temperature.

Naučnici su pokazali da se volan u automobilu na suncu zagreje do 52 stepeni za sat vremena, a kontrolne ploče do 69 stepeni.

Istraživanje je pokazalo da čak „i parkiranje vozila u senci može biti smrtonosno za malo dete“, rekla je Nensi Selover, klimatolog sa ASU-a.

Disanje u automobilu stvara dodatni efekt zbog veće vlažnosti u vazduhu, zbog čega je teže rashladiti se znojenjem, dodala je Selover.

Koautorka istraživanja Dženifer Vanos naglasila je da ljudi mogu da stradaju i na temperaturama ispod 40 stepeni, rekavši da neke žrtve toplotnog udara mogu imati trajne posledice po mozak i druge organe.

Napišite komentar