Honda povlači još 21 milion vozila zbog vazdušnih jastuka

Japanski proizvođač automobila Honda povlači još 21 milion vozila zbog problema sa vazdušnim jastucima kompanije Takata.

„Pored 30 miliona vozila čije smo povlačenje već najavili, opozvaćemo još 21 milion vozila širom sveta“, izjavio je portparol kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

Kompanija je takođe saopštila da je njen neto profit u fiskalnoj godini završenoj u martu pao za trećinu, pošto je problem sa vazdušnim jastucima kompanije Takata uzrokovao povlačenje Hondinih vozila u svetu.

Neto profit Honde je u fiskalnoj godini, zaključno sa martom 2016, iznosio 344,5 milijardi jena (3,2 milijarde dolara), što je za 32,4 odsto niže u odnosu na dobit iz prethodne godine, navodi se u saopštenju kompanije.

Profit iz poslovanja je pao za 24,9 odsto, na 503,4 milijarde jena, dok je godišnja prodaja porasla 9,6 odsto, na 14,6 biliona jena.

Japanska Honda je najveći kupac Takatinih vazdušnih jastuka, navodi AFP, dodajući da Takata nastoji da reši problem koji je povezan sa 13 smrtnih slučajeva u svetu i koji je takođe prouzrokovao povlačcenje na desetine miliona vozila.

Američki regulator za bezbednost saobraćaja je naložio prošle nedelje Takati povlačenje između 35 i 40 miliona vazdušnih jastuka postavljenih u američkim automobilima radi njihove zamene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.