Trke Formule 1 u novom izdanju

Ljubiteljima vrhunskog sportskog automobilizma verovatno zastaje dah kad se pomene Formula 1, najviši rang jednoseda u trkama motornih vozila. Trke Formule 1 odvijaju se od 1950. godine (osnovana 1946) pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije sportskih automobila (FIA). U tom dugom periodu propozicije za automobile povremeno su se menjale, a najnovija izmena planirana je za 2011. godinu.
Nova pravila definisana su nedavno u Parizu, na zasedanju World Motor Sport Council-a. Smatra se da će ona iz korena promeniti ovo popularno vrhunsko sportsko takmičenje. Pri tom se vodilo računa o svim važnim komponentama – motorima, aerodinamici, gorivu, kako bi se propozicije uklopile u što humanije procese zdravstvene zaštite vozača i okoline. Uvedeni propisi će, smatra se, omogućiti da u ovoj ekstremno važnoj kategoriji takmičenja pobede oni najbolji iz dve kategorije pobednika koje se već 57 godina definišu na ovim trkama – najbolji vozači i najbolji konstruktori.
Najnovije promene u novim propisima odnose se na zapreminu motora i druge njegove karakteristike. Po zapremini, motor će morati da ima 1,3 ili 1,5 litara, što se uvodi kao ograničenje radi smanjenja brzine motora i energije. Dozvoljena je upotreba četvorocilindričnih motora, koji mogu biti opremljeni turbo punjačem, mada je u prošlosti (1989. godine) uvođena zabrana turbo punjenja. Propisani nivo regenerisane energije je 300 kilovata. Koristiće se i energija izduvnih sistema, dok će se iz kočionog sistema koristiti snaga od 200 kilovata. Podsetimo se činjenice da je turbo motore koji su proizvodili 700 konjskih snaga uveo „Reno“ 1987. godine, a da su najsnažniji bolidi ikad napravljeni bili turbo bolidi koji su proizvodili 1.000 konjskih snaga.
Posebna pažnja u novim propisima posvećena je ekologiji i zaštiti životne sredine. Novi propisi za vozila Formule 1 podrazumevaće pogon isključivo na biogorivo. Takođe, naročita pažnja je posvećena i aerodinamičkom pritisku. Verovatno je svima prva asocijacija na trke Formule 1 zavijajući zvuk motora, čiji intenzitet raste s približavanjem vozila. FIA propisuje da aerodinamički pritisak mora biti smanjen za 50 odsto u odnosu na trenutno aktuelnu vrednost. Maksimalna brzina će ostati na nivou propisa za 2009. godinu, a potrošnja goriva će se smanjiti za 50 odsto. Bez obzira na sve to, atraktivnost trka Formule 1 neće se promeniti, kao ni ogromna količina novca koja se vrti oko svega toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.