U trendu

Tepate svom mališanu? Možda bi trebalo da na vreme prestanete

Kako proceniti da je trenutak da simpatično tepanje prestane, jedna je od najčešćih dilema roditelja, a neretko se dogodi da se na prvi pregled kod logopeda zakasni.

Dete bi trebalo sve glasove da izgovara pravilno do pete godine života. Roditelji su najvažniji učitelji za govor svoje dece. Jezik se postepeno razvija u interakciji sa društvom, a dok je dete još malo, razvoj jezika zavisi o tome koliko će mu vremena posvetiti roditelji.

Najčešća greška koju roditelji rade je tepanje. Iz potrebe da svom detetu pokažu ljubav, mame i tate se svojim mališanima obraćaju maznim glasom, ne razmišljajući o tome da deca uče oponašajući i da ih takav govor može samo zbuniti. Vrlo je važno da se od samog rođenja koristi pravilan izgovor, prvi je savet koji se može čuti od logopeda. Granica da se nepravilan govor ispravi je sedma godina života, neposredno pre polaska u školu. Na osnovu pregleda i razgovora sa detetom, svaki logoped će prepisati vežbe, ali je od velikog značaja da roditelji budu uključeni u taj proces. Kako je prevencija najbolji lek, svaka aktivnost koju roditelji rade sa decom treba biti propraćena govorom.

Nije važno koliko će se vremena provesti sa detetom, već da to vreme bude kvalitetno ispunjeno i da se tada posveti samo detetu. Deca žele da ih gledamo u oči i da osete da nas zaista interesuje to što radimo sa njima. Takođe, treba biti oprezan kada su u pitanju crtani filmovi i gledanje televizije, kao i igranje igrica na tabletu.

Danas deca provode previše vremena ispred televizora i kompjutera. Roditelji ga često koriste kao dadilju i deca su izložena neprikladnim sadržajima, koji ne deluju podsticajno na razvoj govora i jezika. Važno je ograničiti vreme koje se provodi uz ekran, kao i da se kontroliše sadržaj.

Čitanje priča dosta pomaže u razvoju rečnika. Deci takođe treba stalno postavljati pitanja. Što je najvažnije, govor je povezan sa razvojem mišljenja i razvojem motorike, a posledice nerazvijenog govora nisu zanemarive, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike