U trendu

Film Ivana Markovića i Vu Linfenga na Berlinskom festivalu

BEOGRAD – Novi film autora Ivana Markovića i Vu Linfenga „Od sutra počinjem da“ biće premijerno prikazan na 69. Berlinskom festivalu, u programu Forum, saopštio je Filmski centar Srbije.

Kombinujujući igrane i dokumentarne elemente, film prati svakodnevnicu migrantskog radnika u kineskoj prestonici.

Uz minimalna sredstva i s malom ekipom, film je snimljen prošlog leta u Pekingu i predstavlja nemačko-kinesko-srpsku koprodukciju.

Ovo je prvo dugometražno ostvarenje autora koji su prethodno zajedno realizovali kratki film „Bela ptica“, takođe premijerno prikazan na Berlinskom festivalu 2016, u sekciji kratki filmovi.

Ivan Marković i Vu Linfeng takođe potpisuju i produkciju filma, a na scenariju su sarađivali s Tanjom Šljivar, dramskom spisateljicom i novom direktorkom Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

U glavnoj konkurenciji ovogodišnjeg Berlinala naći će se i film „Bila sam kod kuće“ rediteljke Angele Šanelek, u kojem je Ivan Marković bio direktor fotografije.

Prema rečima autora, „Od sutra počinjem da“ prati dnevni ritam migrantskog radnika u Pekingu, i oslikava stanje rastrzanosti između želja i mogućnosti.

Poput miliona Kineza koji migriraju iz ruralnih sredina u velike gradove u nadi da će osigurati bolju budućnost, protagonista filma Li je zarobljen u dnevnoj radnoj rutini, bez izgleda da je promeni.

Istovremeno, grad u kome živi neprestano raste, razvija se i postaje sve dalji od njega, kao obilje mogućnosti koje nikad neće moći da istraži.

Film kombinuje igrane i dokumentarne elemente.

Sniman je na autentičnim lokacijama s neprofesionalnim glumcima koji pripadaju portretisanom miljeu.

Kroz intimni fokus na glavnog protagonistu, film posmatra odnos između pojedinca, grupe i arhitekture u urbanoj sredini koja serapidno žiri.

Projekat su podržali Fondacija Boš, Univerzitet umetnosti u Berlinu KKWV i Marsen Studios.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike