U trendu

Makavejevu i Tabačkom počasni doktorati

BEOGRAD – Reditelju Dušanu Makavejevu i scenografu i redovnom profesoru u penziji Fakulteta dramskih umetnosti Midragu Tabačkom biće 27. septembra uručeni počasni doktorati Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Savet Univerziteta umetnosti je doneo odluku da se počasni doktorat Univerziteta umetnosti u Beogradu dodele Makavejevu i Tabačkom na predlog Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Dušan Makavejev (1932) jedan je od najvećih, svetski najpoznatijih filmskih autora Jugoslavije i Srbije, reditelj i scenarista, autor teorijskih i analitičkih tekstova iz oblasti filma i filmske umetnosti, urednik knjiga.

Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Kao jedan od autora filmskog „crnog talasa“, koristi neuobičajene metode subverzije, utemeljene u filmskom jeziku koji izaziva nelagodu establišmenta.

Njegova ostvarenja „Čovek nije tica“ (1965), „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (1967), „Nevinost bez zaštite“ (1968), „WR ili Misterije organizma“ (1971), „Slatki film“ (1973), „Koka-kola kid“ (1985) svrstavaju se u sam vrh jugoslovenske i srpske filmske umetnosti.

Miodrag Tabački (1947) jedan je od najistaknutijih i najslavnijih scenografa u Srbiji i na prostorima bivše Jugoslavije, a njegove scenografije smatraju se mateforičnim, simboličkim i prostornim umetničkim instalacijama.

Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i na Akademiji za primenjene umetnosti.

Od 1978. godine predavao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a od 1988. u zvanju redovnog profesora.

Mnoga njegova scenografska i kostimografska rešenja, nagrade i priznanja koje je gotovo nemoguće nabrojati, izložbe radova, monografske i druge publikacije posvećene njegovom delu ukazuju na to da je reč o aktivnom, ostvarenom umetniku i pedagogu koji je predanim radom sa pozorišnim rediteljima širio njihove umetničke horizonte omogućujući im da shvate do koje mere je „poetika prostora“ važan deo njihovog umetničkog izraza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.