U trendu

Naučna monografija Snežane Aleksić „Ilijina priča“

BEOGRAD – U Atrijumu Doma Vojske Srbije, danas je održana promocija naučne monografije „Ilijina priča” Snežane Aleksić u izdanju novosadskog „Prometeja“, a pod pokroviteljstvom Saveza potomaka oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1920.

O knjizi su pored autorke govorili pukovnik LJubomir Marković, predsednik Saveza, i urednik knjige Zoran Kolundžija.

Recenzenti knjige bili su prof. dr Tatjana Dragičević Radicević i prof. dr Dejan Mikavica koji je u svom tekstu napisao:

„‘Ilijina priča’ je knjiga o stradanju, viteštvu i požrtvovanosti sremačkih Srba u Velikom ratu, u kojem su svi prečanski Srbi, na različite načine, bili izloženi torturi i represalijama, kao deo naroda koji je težio nacionalnom oslobođenju i prisajedinjenju Kraljevini Srbiji.“

Pukovnik Marković je istakao da je centralni događaj ove knjige prelazak srpske vojske u Srem preko Save, koja je u Boljevcu dočekana kao oslobodilačka, ali je prema oceni saveznika dobila naređenje da se vrati u Srbiju i tada je na čelu kolone u kojoj su bili vojnici, ali i civili koji nisu želeli da dočekaju mađarsku vojsku, bio regent princ Aleksandar Karađorđević.

Prema njegovoj oceni, o tom prelasku vojske preko Save do sada nije bilo pisano, a još manje se govorilo tokom obeležavanja učešća Srba u Velikom ratu.

Takođe do sada se niko nije stručno bavio stradanjima Srba-civila u Sremu, jer je austrougarska vojska popalila srpske crkve, kuće po selima, a narod deportovala u logore oko Arada (Rumunija).

Pukovnik je skenuo pažnju na velike gubitke srpske vopjske tokom prelaska Save, jer su vojnici stigli iscrpljeni bitkama na Ceru, Drini i Kolubari.

Marković je čestitao autorki da je veoma detaljno sakupila svu arhivsku građu koja se odnosi na Srbe u Sremu, ali pre svega u Boljevcu jer je lokalni paroh našao dokumente sveštenika koji je radio u Boljevcu kada je izbio Veliki rati, pomno vedeći evidenciju o svim svojim sunarodnicima.

„Sremci moraju biti jako ponosni na svoje držanje tokom Prvog svetskog rata, a posebno oni iz Surčina, jer iz tog mesta ih je najviše stradalo“, kazao je Marković.

Vlasnik i glavni urednik „Prometeja“ Kolundžija se zahvalio autorki što je napisala knjigu koja će biti dragocena građa za svakog istoričara koji se bude bavio sudbinom prečanskih Srba u Austro-Ugarskoj monarhiji tokom Prvog svetskog rata.

Ovom knjigom, kazao je Kolundžija, proširena je njegova biblioteka posvećena Prvom svetskom ratu za koju je dobio nagradu na poslednjem beogradskom Sajmu knjiga.

„Ovom knjigom Snežana Aleksić, čija je porodica bila iz Boljevca, podigla je trajan spomenik ovom sremskom mestu i svim Boljevčanima“ zaključio j Kolundžija.

Snežana Aleksić, koja je diplomirala i magistrilarala na Ekonomskom fakultetu, pohvalila se da je njena porodica živela u Boljevcu otkako su došli u Velikoj seobi sa patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem.

Njeni preci, kazala je Aleksićeva, odlazili su da se bore u Srbiju tokom oslobodilačkih ustanaka i ratova tokom 19. veka.

Prema njenoj oceni, mađarske vlasti izvršile su genocid nad sremskim Srbima i to ju je motivisalo da napiše ovu knjigu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.