U trendu

Predstave Šeparovića i Horvata na ovogodišnjem Bitefu

BEOGRAD – Posebno mesto u glavnom programu ovogodišnjeg Bitefa, koje se održava od 17. do 26. septembra, namenjeno je domaćem i regionalnom pozorištu, pa će publika moći da uživa i u predstavama Boruta Šeparovića i Sebastijana Horvata, reditelja koji su u prošlosti već gostovali na jednom od najvažnijih festivala Evrope.

Posle gostovanja na jubilarnom 50. izdanju Bitefa sa predstavom „Nad grobom glupe Europe“, u produkciji riječkog HNK , Sebastijan Horvat se ponovo vraća u Beograd.

Ovoga puta, Horvat potpisuje režiju predstave „Ali: strah jede dušu“, u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama iz Ljubljane.

Reč je o jednoj od dve predstave glavnog programa zasnovane na delima Rajnera Vernera Fasbindera. U scenskoj adaptaciji Fasbinderovog filma, Horvat zadržava izvorni društveni milje i osnovnu melodramsku radnju, ali u priču uvodi i „treće lice“, ono koje „sreću kvari“, a to je kontekst, društvena stvarnost, odnosno – mi, gledaoci.

Tako je drugi deo predstave potpuno inerzivan, gledaoci doslovno, fizički ulaze u fikcionalni svet ljubavnika i iznutra ga, kao nekakav tumor, razaraju.

Ovo delo savršeno uklapa u glavnu estetsku (formalnu) liniju ovogodišnjeg festivala, onu koja se bavi brisanjem granice između izvođača i gledalaca i istraživanjem različitih oblika imerzivnosti u pozorištu.

Predstava je na programu 23. i 24. septembra.

Još jedan od miljenika beogradske publike, Borut Šeparović, predstaviće se produkcijom Zagrebačkog kazališta mladih i Montažstroja „Mladež bez Boga“, u kojoj razvija polemički diskurs o uzrocima, manifestacijama i posledicama nasilja među mladima u današnjem svetu, uzrokovanom neoliberalnim kapitalizmom, opsesijom samopromocijom, raspadom humanističke ideje zajednice, kao i darvinističkim instinktom opstanka u džungli.

Šeparović je dobro poznat publici Bitefa, pre svega zahvaljujući izvođenjima predstava u produkciji Montažstroja.

Na 46. Bitefu učestvovao je sa produkcijom 55+, dok je 47. izdanje festivala otvorila predstava „A gđe je revolucija stoko“.

Obe predstave, žiri festivala je nagradio specijalnom nagradom „Jovan Ćirilov“. Mladež bez Boga je na programu 53. Bitefa 19. septembra od 21 čas, na sceni „Mira Trailović“ Ateljea 212.

(Tanjug)

Napišite komentar