U trendu

„Rigoleto“ otvorio prvi Festival opere u Novom Sadu

NOVI SAD – Premijerom opere „Rigoleto“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, večeras je počeo prvi Festival opere, koji će trajati do 21. juna.

Opera za najmlađe i konceptualno različite predstave obeležiće prvi u istoriji Festival opere u Novom Sadu.

Ideja je da ovaj muzički žanr bude promovisan, a operska publika omasovljena.

Svečano otvarajući festival, pokrajinski sekretar za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević rekla je da je ovo
istorijski događaj.

„Prva opera u našem najstarijem nacionalnom teatru, Srpskom narodnom pozorištu, izvedena je pre 122 godine. Za te 122 godine nismo smogli snage da organizujemo jedan ovakav festival, to smo sada učinili i zato kažem da je večerašnji događaj istorijski“, rekla je Milošević.

Festival će trajati sedam dana, do 21. juna, a publika će imati prilike da vidi konceptualno različite predstave, između ostalog i opere za najmlađe.

„Koncerti za najmlađe, čini mi se, da su i najvažniji deo Festivala, jer bi trebalo deci približiti i ovaj muzički žanr“, kaže Milošević.

Koncerti Festivala biće izvođeni na nekoliko lokacija – Srpskom narodnom pozorištu, novosadskoj Sinagogi, brodu Cepelin i u Katoličkoj porti.

Veče barokne opere i koncert operskih arija na programu su sutra od 20 sati, u Novosadskoj sinagogi.

U nedelju, 16. juna je Dečiji dan, kada je na programu opera za decu „Snežana i sedam patuljaka“, na bordu Cepelin, od 16 sati. Takmičenje solo pevača na programu su u utorak, od 10 sati i u sredu, od 11 sati, u Srpskom narodnom pozorištu.

Gala koncert „Mlade nade“ biće održan 20. juna, u Katoličkoj porti, od 20 sati kada će nastupiti pobednici takmičenja solo pevača i Vojvođanski simfonijski orkestar.

Gala koncert, povodom Svetskog dana muzike, kojim će svečano biti i zatvoren prvi Festival opere, biće održan u petak, 21. juna, u Srpskom narodnom pozorištu, od 20 sati.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike