U trendu

U glavnom programu Festa 15 ostvarenja iz 12 zemalja

U glavnom takmičarskom programu 45. Festa, koji se održava od 24. februara do 5. marta, biće prikazano 15 ostvarenja iz čak 12 zemalja.

Kao i tokom svakog izdanja festivala, u okviru ovog programa susreću se tematski, stilski i žanrovski različiti filmovi, koje sve do jednog karakteriše promišljen i odvažan autorski stav, ističu organizatori Cebef.

Filmovi u ovom programu takmiče se za nagradu „Beogradski pobednik“, a žirijem predsedava srpski reditelj Srdan Golubović.

Dva filma u glavnom programu bave se jednom od aktuelnih tema današnjice – terorizmom, a to su „Crni vetar“ Huseina Hasana Alija (Irak/Sirija) i „Lajla M.“ holandske autorke Mijke de Jong.

Premda se prvi bavi ovom zastrašujućom modernom pošasti kroz prizmu ljubavne priče u okupiranom Sindžaru, drugi je moderan ženski pogled na islamofobiju koja vlada Evropom, a iz perspektive mlade i radikalne muslimanke.

Iranska kinematografija je tokom poslednje dve decenije jedna od vodećih u svetu, a odande stižu dva filma – „Inverzija“ Behnama Behzadija, koja se bavi preispitivanjem liberalnih ubeđenja mlade žene iz Teherana, i „Malarija“ Parviza Šahbazija, u kojoj prilično slobodnoumna devojka lažira svoje kidnapovanje pred bratom i ocem.

Iz Rusije u glavni takmičarski program dolaze filmovi „(M)Učenik“ Kirila Serebrenikova, priča o etičkim previranjima jednog mladića, i „Pikova dama“ Pavela Lungina, koji se bavi nesvakidašnjom sudbinom žene za kartaškim stolom.

Posebno je eskcentričan grčki festivalski, pa i bioskopskog hit, „Toplotni udar“ Argirisa Papadimitropulosa, izrazito duhovit film koji se bavi izvitoperenim odnosom prema bliskosti.

„Eva“ Haima Tabakmana (Izrael) je intimna priča o braku koji biva uzdrman kada suprug otkriva da na drugom kraju grada, u stanu koji se vodi na njegovo ime, živi nepoznati muškarac.

U konkurenciji su još i „Hartston“ Gudmundura Arnara Gudmundsona (Danska, Island), priča o odrastanju dva dečaka u malom ribarskom selu na Islandu, „Ovi dani“ Đuzepea Pičionija (Italija), priča o četiri prijateljice koje na putu preispituju svoje međusobne odnose i planove za budućnost, kao i „Toril“ Lorena Tejsiera (Francuska), intrigantni triler o mladom čoveku koji odlučuje da počne sa uzgajanjem marihuane kako bi mogao da plati račune.

Slovačko-češko ostvarenje „Učiteljica“ Jana Hrebejke je drama smeštena u Bratislavi tokom poslednjih godina komunističke vladavine, a bavi se odnosima moći u jednoj srednjoj školi.

Region u glavnom takmičarskom programu predstavljaju tri ostvarenja – dva iz Hrvatske i jedan iz Slovenije.

„Noćni život“ poznatog slovenačkog autora Damjana Kozolea je psihološka drama u kojoj se sredovečna žena bori sa iznenadnom smrću svog supruga.

Treći dugometražni film Nevia Marasovića „Goran“, pitoreskni triler, neobično je stilizovan i odsečan i celokupna estetika filma veoma podseća na skandinavska ostvarenja, a interesantno je da scenario upravo potpisuje Germund Gisvold, norveški autor.

Hrvatska u glavnom takmičarskom programu 45. Festa kao svog predstavnika ima i debitantski film mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić – „Ne gledaj mi u pijat“ koji govori o skučenosti u svakom smislu, materijalnom i figurativnom, i to hrabro, kroz vizuru mlade glavne junkinje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.