Ubeđuje vas da je u pravu

Ima osoba koje će u svakom sukobu smesta da počnu da vas ubeđuju da su one u pravu, a da vi grešite. To je prilično problematično ponašanje u bilo kom međuljudskom odnosu, a kad se o vezi radi, može čak i da dovede do njenog kraja.
Konstruktivno ponašanje, jednom kad je do sukoba došlo, bilo bi saslušati i šta druga strana ima da kaže, pokušati da sagledamo i kako ona vidi stvari. Nekada to dovede do toga da uvidimo, makar i ne bili voljni da to priznamo, da je voljena osoba u pravu i da smo mi pogrešili, ili da smo oboje na svoj način u pravu, ili da mi možda i jesmo na neki način u pravu, ali naš postupak povređuje voljenu osobu, ili nam pak može olakšati da nađemo način da sagovorniku objasnimo svoje viđenje stvari na način koji je njemu/njoj lakše razumljiv. Osobe koje vas uvek ubeđuju da su u pravu preskoče ovaj korak u sukobu i odmah pređu na ubeđivanje. I redovno se jako užive u ono što pričaju, za njih je maltene nemoguće da mirno razgovaraju jednom kad do sukoba dođe.
Nije nemoguće da će ovakva osoba uspeti da reši konflikt, jer je veoma otvorena kad se radi o ispoljavanju osećanja, i pozitivnih i negativnih. Takođe, obično su analitične (čak su i cepidlake) i veoma iskrene (nekad i brutalno iskrene), tako da je s njima sve jasno, nema nagađanja. I ne odustaju dok se sukob ovako ili onako ne razreši, što u dobroj meri pomaže da stvari krenu dalje i da se nesporazumi i negativna osećanja ne nagomilaju.
Glavni problem s ovim osobama je što umeju da postanu stalno svađalački raspoložene. Svaki čas se s vama sukobljavaju oko nečega, ne odustaju dok sukob ovako ili onako ne bude rešen, i hoće pa hoće da isteraju svoje. To vremenom postane zamorno, jer malo ko želi da se u vezi stalno svađa.
Veza s ovakvim osobama definitivno nije za svakog, naročito ne ako vam je "mir u kući" bitan da biste bili srećni. Mada, ukoliko nauče da saslušaju sagovornika (ne da samo čekaju svoj red da govore, već da zaista saslušaju), i da sagledaju i njihovo viđenje stvari, uz pomoć svoje analitičnosti i iskrenosti mogu da budu sjajni partneri.

Jedan komentar

  • Nataša Gajić

    Ne podnosim kad me neko ubijeđuje u nešto da učinim, imam momentalni gard i otpor prema takvom postupanju.

Ostavite komentar