Zašto je dobro voditi ljubav – barem jednom nedeljno

Nije da vam je potreban neki poseban razlog da biste uživali u seksu sa voljenom osobom. Ali, sada imate i dodatnu motivaciju jer naučnici tvrde da uživanje u seksu najmanje jednom nedeljno snižava rizik od rane smrti.

Najnovija istraživanja, naime, pokazala su da redovni seksualni odnosi snižavaju rizik od umiranja od kancera, srčanih i drugih bolesti.

Kažu da se “akcija” u krevetu računa kao trening umerenog intenziteta i da ima i slične efekte na zdravlje.

Naučnici su ispitali nešto više od 15.000 odraslih ljudi prosečne starosti 39 godina o njihovom seksualnom životu i pratili su ih narednih 11 godina.

Oko 72 odsto njih je seksualnu aktivnost imalo najmanje jednom mesečno, a oko 36 odsto najmanje jednom nedeljno.

Tokom trajanja studije, 228 učesnika je umrlo, uključujući njih 29 od kardiovaskularnih bolesti i 62 od kancera.

Što su češće učesnici studije imali seks, to je manji bio rizik od rane smrti, saopštili su naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu.

Oni koji su imali seks najmanje jednom nedeljno, imali su 49 odsto manji rizik smrti od bilo kog uzroka, u odnosu na one koji odnose imaju jednom godišnje ili manje. Takođe, njihov rizik umiranja od kardiovaskularnih bolesti je 21 odsto manji, rizik umiranja od kancera je manji za 69 odsto, a od bilo kog drugog uzroka 48 odsto manji.

Tokom seksa se oslobađaju supstance koje čini da se dobro osećate, poboljšavaju mentalno zdravlje i podstiču aktivacije ćelija koje brane organizam od svih “napadača”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.