Dremka

Postoji nešto što se na engleskom zove power nap – a prevedeno na naš jezik označava dremku koja nas "diže iz mrtvih". Možete odspavati dvadesetak minuta u toku dana, a mesto na kom ćete dremati ne mora uvek da bude krevet. Stalna rutina koja nas opušta, ali ne zahteva previše pažnje šalje našem mozgu signale da je vreme da se isključi, što nam olakšava da zaspimo. Možemo čitati knjigu ili raditi nešto drugo što nije previše zahtevno. Topla kukpa je takođe proverena metoda, a o popodnevnoj dremki posle dobrog ručka da i ne govorimo. Kada je trpeza udobna, onda se posle nje još udobnije zadrema.
Međutim, postoje i određene stvari za koje verujemo da će nam olakšati upadanje u san (popodnevni ili večernji), i mada deluje da pomažu, one zapravo rade protiv našeg mirnog sna. Na prvom mestu je alkohol, a na drugom su tablete. Čašica alkoholnog pića može nam pomoći da se opustimo i da brže zaspimo, ali previše alkohola može izazvati isprekidan san i sprečiti nas da uđemo u čuvenu REM fazu, koja je najneophodnija za odmor našeg organizma. Što se tiče tableta za spavanje, njihova konstantna upotreba na kraju dovodi do toga da se na njih postaje imun, pa ih treba izbegavati u širokom luku.
Dremka nas oslobađa stresa. Ponekad nismo ni svesni toga da nas osećaj besa i prezira više sprečava da zaspimo od osećaja anksioznosti i straha. Proveravanje poslovnih mejlova iz kreveta takođe nije preporučljivo; to je kao da ste popili dupli espreso pre nego što ste odlučili da utonete u san. Važno je da ste u toku dana izloženi izvoru prirodne svetlosti, to je ono što nas održava budnim i što će nam pospešiti san onda kada budemo odlučili da u njega utonemo.

Ostavite komentar