U trendu

Muškarci, ova biljka sprečava ćelavost

Mirišljavi šamoni, magične tablete, provereni kremovi, sprejevi za koren kose i još mnogo veštačkih preparata koriste muškarci kako bi poboljšali rast kose koja je počela nepovratno da opada.

Nažalost, mnogi pogrešno više veruju modernim kozmetičkim sredstvima nego tradicionalnim načinima koje u Rusiji koriste da spreče opadanje kose. Mnoga od ovih sredstava mogu se napraviti ili kupiti i kod nas, a nisu ni skupa.

I dok muškarci žele da spreče ćelavljenje, žene traže način da uklone nepoželjne dlake na licu i telu. Da li postoji rešenje za oba problema uz pomoć prirodnih lekova? Na ovo pitanje  odgovara ruski travar Dmitri Jurovski.

Čikovo ulje prodaju sve apoteke, ali možete da ga napravite i sami!

Čičak i vrba

U ruskoj narodnoj medicini čičak se oduvek smatrao kao najpouzdaniji lek protiv ćelavljenja i opadanja kose. Odvar od listova ove biljke su koristili za pranje kose, dok su od korena pravili ulje za kožu glave. Danas se čičkovo ulje može pronaći u svim apotekama, ali najbolje je da ga napravite sami, jer će domaće sredstvo delovati mnogo efikasnije.

Tokom proleća iskopajte sveže korene čička, dobro ih operite i sitno iseckajte. Prelijte nerafinisanim maslinovim ili suncokretovim uljem u proporciji 1:2 i ostavite da odstoji na suncu dve nedelje. Utrljajte čičkovo ulje u kožu glave tri-četiri puta dnevno.

Iskopajte sveže korene čička za ulje.

Tatula usporava rast
Prelijte semenke ili listove tatule nerafinisanim maslinovim ili suncokretovim uljem u proporciji 1:2 i ostavite da odstoji na suncu dve nedelje. Utrljajte ulje na noge ili delove lica sa pojačanom maljavošću odmah nakon epilacije. Veoma je bitno da pre procedure epilirate dlake (ne da ih obrijete!), jer ulje mora da deluje direktno na folikulu.
Na isti način možete napraviti i ulje od kore vrbe, koje takođe sprečava opadanje kose. U ovom slučaju sredstvo mora da odstoji mesec dana pre upotrebe.

Kopriva i podbel

Pre nanošenja ulja od čička obavezno operite kosu i isplaknite je čajem od koprive i podbela. Ovo sredstvo će znatno povećati efekat lečenja.

Lekovi su efikasniji ako se uporedo koristi ovas.
Napravite smesu od isitnjenog lišća koprive i podbela u proporciji 1:1. Jednu čašu bilja prelijte sa litrom ključale vode nekaodstoji dva sata. Nakon toga isplaknite čajem čistu kosu.

Ovas

Lekovi za spoljašnu upotrebu će delovati efikasnije ako se tokom tretmana istovremeno ovas ne stavlja samo na kosu nego i jede za doručak ili večeru.

Dve čaše neoljuštenog ovsa u zrnu prelijte sa šest čaša ključalog mleka. Kuvajte na slaboj vatri dva minuta, pa ostavite da odstoji 30 minuta. Popijte čašu proceđenog odvara tri puta dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar