U trendu

Nije teško izviniti se

Da li vam je neprijatno kada nekome morate da se izvinite? Nema razloga, pogotovo ako ste krivi. Samo preterano samouverenim osobama, koje najčešće i nemaju pravog razloga za to, teško pada izvinjavanje i priznanje da su pogrešili.

Svima onima koji su na ovaj ili onaj način uprskali stvar, bilo da su zakasnili na važan sastanak, nekoga uvredili ili zaboravili da čestitaju rođendan, treba preporučiti da što pre progutaju ponos i isprave štetu, to jest, da se izvine za svoje ponašanje. To izvinjenje mora da bude iskreno, jer se glupi i na brzinu smišljeni izgovori ili izvinjenja lako prepoznaju i mogu da vas dovedu u još nezgodniju situaciju.

Trudite se da ne odugovlačite. Ne zavaravajte se da će osoba koju ste uvredili to brzo zaboraviti. Ako ne želite da trajno narušite odnose s njom, odmah joj se izvinite. Prilikom izvinjavanja gledajte tu osobu pravo u oči. Ako morate da se izvinite osobi s kojom radite ili se družite, uradite to direktno, a ne preko telefona. Sačekajte da ostane nasamo, ili je pozovite da izađete na neko mirno mesto, pogledajte je pravo u oči i govorite mirnim glasom, bez vikanja, nepotrebnog pravdanja i gestikulacije.

Najbolje je da se unapred pripremite, čak i da zapišete ono što želite da kažete, kako vaše izvinjenje ne bi zvučalo površno i neiskreno. Neka ono bude što jasnije i jednostavnije, ne žurite i ne pokušavajte da raznim objašnjenjima opravdate svoje ponašanje.

Ne trudite se da budete duhoviti. Ako osoba koju ste uvredili to učini, ostanite i tada na oprezu i šalite se samo na svoj račun. Važno je biti ozbiljan prilikom izvinjavanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.