Popravite karijeru – danas

Zdrava doza konkurencije može da vas motiviše da postignete zaista mnogo. Ali, danas mnoge vaše mlađe kolege mogu da budu prilično surove. Jedan od mogućih razloga takve beskrupuloznosti je precenjenost samopouzdanja i preterana želja za titulama. Ne bi bilo loše da se u kancelariju unese svetlost uz pomoć malo ljubaznosti. Eto dobrog načina da bolje započnete radni dan. Na primer, pomozite kolegi koji treba što pre da završi izveštaj ili zamenite nekoga u poslednjem trenutku. Kada radite male ali značajne stvari, možete da stvorite utisak osobe izuzetno dobre volje.
Uvek budite jedan od onih koji nemaju problem s tim da priznaju svoju grešku. Od svojih grešaka ne možete da se sakrijete. Zato, čim shvatite da ste odgovorni, odgovorno se i ponašajte. Izvinite se onom kome treba; dovoljno je reći: "Žao mi je, baš sam pogrešio". Kada čuju da ste se pokajali, prihvatili punu odgovornost i shvatili težinu promašaja, povratićete poštovanje svojih kolega ili svog šefa. Iznošenje nepotrebnih detalja ili smišljanje izgovora deluje nezrelo, a onaj ko radi, taj ume i da pogreši! Da biste mogli da funkcionišete normalno u toku napornog radnog dana, potrebno je da umete da se izdvojite onda kada je to potrebno. Napravite razliku između hitnih poruka i onih koje mogu da sačekaju dok se ne vratite u kancelariju.
Sledeći put kada budete proveravali mejl kod prijatelja i primetite poruku od kolege, pitajte se da li je neophodno da je baš odmah pogledate. Na kraju, proverite da li nesmotreno ohrabrujete kolege da vas zovu kad god im zatrebate tako što im dajete sve brojeve svojih telefona ili se nudite da dodatno zaradite kod kuće. Neodgovorni će to uvek zloupotrebiti i iskoristiti vas. Dakle, govorna pošta, poruke na mobilnom i mejlovi dozvoljavaju vašim kolegama da vas uvek nađu brišući granicu između posla i ostatka života. Da, treba da budete uspešni, ali potrebno je i da sačuvate svoju privatnost.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike