Pušački hedonizam

Ukus, snaga, toplina, boja, oblik i miris, samo su neki elementi kompleksnog uživanja u cigarama. Legenda kaže da one najbolje – kubanske, umotavaju žene trljajući ih o unutrašnju stranu butina.

Svaka cigara ima svoju priču, a priča je bezbroj. Cigare se klasifikuju po zemlji porekla, i to: porekla punjenja, to jest unutrašnjeg dela, od kojeg zavise ukus i jačina; zavoja – srednjeg dela, koji sprečava da se punjenje rasipa, i omotača, koji se jedini vidi. On je duša cigare pošto joj, pored boje, daje i miris.

Cigare se dalje dele po dužini, debljini i obliku. Naravno, razlikuju se i prema proizvođaču, distributeru i marki, tako da svaka ozbiljna cigara, pored imena i prezimena, ima i poreklo, tačnije – svoj rodoslov. To znači da postoji čitav jedan svet koji vredi istražiti i upoznati da bi se uživalo u njegovoj podatnosti.

Uživanje u cigari znači uživanje u njenoj kompleksnosti; to je suština pušačkog hedonizma. Cigare ne bi trebalo paliti poput cigareta. Dakle, uživa se i u pripaljivanju. Prema kazivanju starijih pušača, važno je da plamen ne upropasti prvi dim koji se povuče. Zbog toga zaboravite benzinske upaljače, koji sami po sebi već imaju neprijatan miris; najbolje je osloniti se na dobru staru šibicu.

Najozbiljnija polemika koja se vodi među uživaocima jeste polemika o tome treba li prvi dim uvući ili izduvati. Nema jedinstvenog odgovora na to pitanje, jer pušenje samo po sebi predstavlja individualni čin kojem se svako prepušta na neki svoj način. Ukoliko ugasite cigaru tokom pušenja, možete je zapaliti sat kasnije. Međutim, ako duže ostane ugašena, ovo govorimo iz ličnog iskustva, postaće ljuta i vrlo neprijatnog mirisa.

Treba znati da kultura pušenja cigara nije skorojevićkog tipa, kako se to kod nas obično misli. U boljim evropskim prodavnicama izložene su stotine vrsta cigara, a postoje i biblioteke sa svim relevantnim tekstovima ikad napisanim o cigarama. Kod nas, naravno, to nije slučaj; i ne samo to – kod nas ne postoji niti jedna jedina radnja cigara. Možda se zato mnogi opredeljuju za obična pakovanja klasičnih cigareta.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike