Rutina života

Jednom kada uspemo da steknemo rutinu, onda i rešavanje nekih problema može da bude rutina. To je kao gađanje koša iz slobodnog udarca – iako znamo da bi taj šut mogao da bude ključan, najbolje je ako ne razmišljamo šta to tačno znači, ako ga tretiramo jednako kao i neko slobodno bacanje u prvim minutima utakmice. Rutina je rutina. Fokusiramo se na obruč, lupimo četiri puta loptom o parket, zavrtimo je u rukama i skočimo. Da li je rutina ono što nas smiruje ili ono što nas plaši, posebno kada je u pitanju emotivno vezivanje ili brak? Dovoljno je zapitati se nekoliko pitanja: da li vas ona privlači, da li vam je zabavno dok ste zajedno, da li je nesebična, da li se poštujete, da li biste joj pozajmili svoj gel za tuširanje…
Ako se na sva ta pitanja nižu i potvrdni odgovori, jasno je da se nalazite u vezi (ili braku) s osobom koja je zabavna, odgovorna, pažljiva. Želite li nešto više? Ne? Dobro, i bolje je da ne želite… A da li i sukobe u kojima se svako od nas s vremena na vreme nađe takođe možemo rešiti rutinom? Ako se izuzme momenatalni prasak zbog toga što sve nije onako kako smo zamislili, bilo bi dobro kada bismo umesto eksplozije kao rutinu prihvatili situaciju da se usled konflikta povučemo, recimo do kupatila da operemo ruke. Takav odmak od bojnog polja pruža nam vreme da razmislimo i da ne kažemo nešto zbog čega bismo se kasnije kajali. Nemojte se na silu smirivati dok ste odsutni, dopustite sebi da budete ljuti. Ljutnja i uzrujanost često brzo prođu ako se salve ispaljuju samo unutar naše glave. Kada se smirite, idite do osobe s kojom ste u sukobu i vidite kako konflikt može da se reši.
Nažalost, naša rutina je i to da se svi problemi guraju pod tepih. I u prvo vreme sve izgleda sasvim u redu, a ono što ne znamo je da nas neke nerešene situacije jedu iznutra. Zapitajte se da li vam je zaista potrebna i ta vrsta rutine.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike