najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sanjari

Šta izbegavate da konsumirate pre odlaska na počinak ako želite da se dobro naspavate i odmorite? Meso, alkohol i energetske napitke? Ili samo alkohol i gazirana pića? Trudite se da izbegavate suviše kalorična i jako začinjena jela? Ili pokušavate da ništa od spomenutog ne konsumirate pre odlaska u krevet kako biste mirno i opušteno zakoračili u carstvo snova i kako biste se u njemu što uspešnije snalazili? Da li način na koji smo pošli u postelju može da utiče na to kakve ćemo snove sanjati te noći? Da, ponekad mnogo više nego što smo spremni i da pomislimo.

Snovi koje sanjamo uglavnom umeju da nas čude i samo ponekad umemo da ih iskoristimo prilikom tumačenja. Da li su snovi neka vrsta upozorenja, neka vrsta predosećanja koja nam pomažu da donesemo sud o sebi i svojoj okolini? Mogu i tako da se posmatraju. Na afektivnom, estetskom i seksualnom planu snovi predstavljaju naše realne želje, nade ili brige i otkrivaju naša osećanja i potrebe. Snovi nam mogu pomoći da još bolje upoznamo sebe i da postanemo uravnoteženije ličnosti. Najpogrešnije je da ih tek tako jednostavno ignorišemo. Naši snovi su odraz onoga što u podsvesti osećamo. Zašto ih onda ne bismo analizirali? To ne može da ugrozi urođenu dinamiku naše ličnosti. Naprotiv, može nam pomoći da razvijemo intuiciju i ublažimo reakcije koje ponekad umeju da budu isuviše spontane i nekontrolisane.

Jasno je da se ponekad u snovima možemo naći u neobičnim, ponekad i zastrašujućim situacijama, kao i da naše ponašanje u njima otkriva skrivene strane naše ličnosti i govori nam u kakvim smo odnosima s osobama koje nas okružuju. San je mešavina prošlih uspomena i aktuelnih briga, i ukoliko se potrudimo da naučimo „simbole“ i „arhetipove“ snova o kojima govori Jung ili „komplekse“ koje pominje Frojd, lakše ćemo tumačiti sopstvene snove i iz njih izvući mnoga korisna znanja.

1 komentar
  1. Nataša Šabol

    Pametno.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike