Više od druženja

U svakom prijateljstvu postoje neka nepisana pravila kojih se svi mi moramo pridržavati. Činjenica je da niko od nas ne voli da bude primoravan na određeno ponašanje, ali ako je to jedini način da se neke drage osobe iz bliskog okruženja sačuvaju u našoj blizini, onda ono što se mora i nije toliko teško. Iskrenost, pomoć u ključnim situacijama, umeće slušanja sagovornika, sve to će nam pomoći da sačuvamo prijatelje.
Sve ono što mislite o svom prijatelju recite mu u oči. Nikada nemojte širiti tračeve o njemu, ma koliko da vam se zamerio ili vas u nekoj situaciji razočarao. Važno je i da nikad ne ismevate svoje prijatelje i da se ne šalite na njihov račun, posebno ukoliko znate da to ne vole ili da ne umeju da prihvate takav vid humora. U muškim prijateljstvima, devojke su uvek pipava tema. Ako poštujete svog prijatelja, nikada nećete dozvoliti da imate bilo šta s njegovom bivšom ili sadašnjom devojkom. To je ono što se najjednostavnije obeležava kao „zabranjena zona“. Tada ćete uvek moći da očekujete pomoć svog prijatelja. Ali, treba znati i kako uzvratiti pomoć. Naravno, podrazumeva se da se prijatelji međusobno pomažu. Pri tom je važno da ne obraćate pažnju na to ko je kome učinio više, ili da očekujete da vam se u prijateljstvu vrati isto onoliko koliko vi dajete. Budite tolerantni i nemojte nikada da zaboravite da svi mi različito procenjujemo i vrednujemo određene stvari.
Ponekad je dovoljno da nekoga samo saslušamo kako bismo mu na taj način pomogli. Ako vaš prijatelj ima neki problem koji ga muči ili opseda, zaobiđite kritike i osuđivanje. Nećete mu pomoći na taj način. Pustite ga da vam ispriča sve ono što ga pritiska i pomozite mu savetom koji će moći da iskoristi.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Sviđa mi se ovo vaše nepisano pravilo o muškim prijateljstvima, o „zabranjenim zonama“ i slično. Naravno, ako je stvarno i dovoljno često primjenjivo u životu da bi postalo pravilo i način nečijeg ophođenja prema nečemu ili nekome ko mu dovoljno znači i prioritet mu je toliki da bi se katkad i žrtvovao za to. Jer, nije nevjerovatna situacija da kad nam je neko prijatelj, onda je i prijatelj našeg partnera ma o kom polu da se radi, susreti su česti, podudaraju se sa konkretnim i temeljnim informacijama s obje strane i eto prilike za napredovanje nečega o čemu ste već i pisali i nazvali ga emotivnom bliskošću, protiv koje je teško boriti se, još teže je ignorisati u ovom svijetu punom virusa što bezočno napadaju osvjedočene vrline i dovode ih u napast. Elem, kod žena je ona malo rjeđa pojava, zone su maglovite, često se prepliću, prisutni su ustupci kad nešto ne ide i škripi u vezi, dakle podložna je uplivima sa strane i onom ustupanju prvenstva „hajde ti pokušaj kad nama nije išlo “ ili malo češće u realnoj situaciji „ako ti nisi više zainteresovana…“. Ženski kontakti su inspirativniji, podložni povjeravanju i provjeravanju tamo gdje je zapelo, naročito kod bliskih prijateljica gdje nema muškog džentlmenstva, u principu. Čast izuzecima i ne kažem da nema žena koje nerado dijele baš sve sa bliskim im rodom, naročito svoj dio kolača do kojeg su došle uz puno truda, a onda ga svima razglasile. Otimačina na djelu, da, ali to je sasvim druga priča o nezrelom i problematičnom ponašanju koje mnoge dovodi u nezavidnu situaciju da ostanu bez ičega nedodirljivog i samo svog.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike