U trendu

Hurgada: ronjenje među koralima Crvenog mora (1)

Spoj zabavnih ekskurzija i all inclusive aranžmana čine Hurgadu neodoljivim mamcem za turiste. Na zapadnoj obali Crvenog mora, Hurgada je sve popularnija na listi najpoželjnijih letnjih odmarališta. Budući da je to moderan grad, do samo pre nekoliko godina ribarsko seoce, manjka joj kulturne baštine i istorijskih spomenika. Crveno more je jedno od glavnih razloga tolike posećenosti Hurgade. Ono je kao stvoreno za ronjenje i gnjuranje, najvažnije aktivnosti u ovom gradu.
U vodama te oblasti nalaze se prelepi grebeni (mada je u tome Sinaj ipak jači), a živopisan morski svet vidljiv je već na deset metara od plaže. U martu je voda još uvek poprilično hladna, te se ne preporučuje kupanje, a roniocima i gnjurcima su obavezna zaštitna odela. Mart donosi i jak vetar, te ako ste za odmor odabrali ovaj mesec, raspitajte se koji hoteli imaju dobre zaklone. Hurgada je krcata plažama. Javne plaže plaćaju se oko 5 egipatskih funti, ali su daleko neuglednije od privatnih (koje se ipak bolje održavaju), za koje ćete morati da odvojite negde između 20 i 50 funti. Na plažama se zainteresovanima nude i kiteboarding i windsurfing, koji su pogodni zbog jačih vetrova.
Iako je stanovništvo pretežno muslimansko, s tradicijom pokrivanja 98 odsto ženskog tela, niko neće biti preterano preneražen niti uvređen ukoliko odlučite da na plaži budete toples. Ovo, zaista, važi samo za Hurgadu i Šarm el-Šeik, tako da se takva vrsta slobode ne preporučuje van ovih mesta. Upravo zbog neinteresantnosti samog grada, brojne agencije nude razne jednodnevne izlete. Među njima su i prevozi brodićem do nekih od nenaseljenih ostrva u blizini – Big Gifton i Little Gifton. Zbog velike navale turista u poslednjih nekoliko godina, vlada je uvela posebne takse za ronioce i gnjurce, a te takse se kasnije koriste kao novčana podrška za razne projekte zaštite životne sredine u ovom mestu. Severniji grebeni su nepristupačniji, sa znatno nemirnijim vodama, pa se početnicima predlaže da ne dožive vatreno krštenje baš tu. Ako se spremate za neku sličnu aktivnost, dobro se raspitajte o centrima koji sprovode obuku – da li instruktori imaju licencu, da li je agencija registrovana i slično. Neki od takvih centara su Aquanaut i Aquarius diving club. Pogodna mesta za ronjenje su ostrva Giftun, Dolphin house i Abu Hashish Cave.
Safari džipom ili motociklom na četiri točka je izuzetno zanimljiva tura. Imaćete mogućnost da u džipu jurišate pustinjom, obiđete autentično beduinsko selo i uživate u tradicionalnom obroku, a nakon toga sledi noć pod zvezdanim nebom pustinje. Taj izlet košta oko 20 evra, mada negde cene idu i od 15 evra. Sharm el Naga snorkeling je sjajan izlet za porodice s decom. Ide se na oko 45 km južno od Hurgade, do raznih grebena i plaža. Cene su oko 35 evra. Sinbad Submarine Trip je za one koji žele da osete čari podvodnog sveta, ali i dalje ne žele da se pokvase od glave do pete. Ova podmornica može da poveze do 44 putnika, a spušta se do čak 22 metra dubine. Podmornicom upravljaju dva pilota. Cena je oko 50 evra.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar