Ngorongoro: u „srcu“ ugašenog vulkana

Ngorongoro, donedavno relativno nepoznat krater ugašenog vulkana u severnoj Tanzaniji, poslednjih godina se pretvara u najpoželjnije turističko odredište Afrike. Na 260 kvadratnih kilometara doline okružene sa 600 metara visokim zidovima kratera, u zatvorenom eko-sistemu, već stotinama godina živi više od 30.000 životinja, među kojima i velike afričke zveri – lavovi, nosorozi, slonovi, leopardi i afrički bivoli. Tačan broj zebri ili antilopa niko ne zna sa sigurnošću, jer se tim životinjama, uz lavove i leoparde, hrane i Masaiji, pripadnici ratničkog plemena kojima krater služi kao lovište.
Uprkos živopisnosti, ovaj jedinstveni eko-sistem, koji važi područje koje je najgušće naseljeno životinjama na svetu, Evropljanima je još pre desetak godina bio skoro nepoznat. Jedan od prvih belaca koji su došli u Ngorongoro bio je Bernard Grzimek (Bernhard Grzimek), direktor Hamburškog zoološkog vrta. On je sa svojim sinom Mihaelom (Michael) sredinom prošlog veka podigao u krateru logor iz kojeg je prebrojavao i klasifikovao životinje koje nastanjuju to poručje. Mihael je poginuo u padu aviona u samom krateru ugašenog vulkana, a rezervat je turistima ostao relativno nepoznat do današnjih dana.
Shvativši turistički potencijal kratera, tanzanijske vlasti su počele da taj prirodni rezervat promovišu kao turističku destinaciju. Broj posetilaca vrtoglavo je narastao za samo nekoliko godina. Kako bi sačuvala ekološku ravnotežu Nacionalnog parka Ngorongoro, uprava parka više ne dozoljava kampovanje u samom krateru, već su za turiste sagrađena tri takozana lodža, koji predstaljaju svojevrstan hotel s bungalovima u afričkom stilu. Smeštaj je sagrađen na samoj ivici kratera, odakle se tokom dana turisti terenskim vozilima spuštaju do dna ugašenog vulkana. "Razvijamo turizam, ali ne želimo da ugrozimo eko-sistem koji se razvija nezavisno od ostalog dela Afrike. Dok nije bilo turista, retki posetioci su noćili u krateru dižući šatore, ali sada su posete dozvoljene samo tokom dana", kažu u upravi Nacionalnog parka Ngorongoro.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.