U trendu

Plavi grad na planini Rif

Putnici koji dođu u Maroko obično posete Sahary, Fes – verski, kulturni i umetnički centar ove zemlje, dolinu Dades, vrtove ruža El Kelaa M’gouna, ali retki su oni koji otkriju plavi gradić. Maroko, čudesno arapsko kraljevstvo, gde se sreću Atlantski okean i Sredozemno more, putnicima nudi mnoge prirodne lepote, turističke atrakcije, prelepe pustinjske oaze, a tu su i Kazablanka i "živahni" Marakeš. Međutim, šarmantni gradić za koji su retki čuli pravi je dragulj Maroka.
Planinski gradić Chefchaouen, koji još zovu i Chaouen, smešten je u srcu marokanske planine Rif. Udaljen je oko četiri sata od grada Fes, a njegova posebnost je ta što je obojen u plavo. Plavi zidovi, plava vrata, prozori. Uske uličice u kojima dominira nebeskoplava boja pravi su raj za posetioce željne otkrivanja atraktivnih mesta. Stari deo grada obiluje uličicama prepunim kafića, restoranima i prodavnicama s raznim suvenirima, torbama, tkaninama.
Jevrejski stanovnici započeli su "plavi trend" i transformisali izgled gradića tridesetih godina prošlog veka. Do današnjeg dana uobičajeno je videti žene s velikim četkama kako plavom bojom osvežavaju svoje domove. U gradiću je nemoguće izgubiti se, jer nije velik, a sve veće ulice vode prema glavnom trgu Plaza Uta el-Hammam.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar