U trendu

Nova Kaledonija – francuski kolonijalni raj

More sija u svim nijansama tirkizne boja, bela plaža je sjajna i izgleda kao da čovek nikada nije nogom kročio na nju, topli povetarac miluje telo. Tako izgleda odmor na plažama Nove Kaledonije na južnom Pacifiku. Loše vreme je tu nepoznata reč. Tu uvek sija sunce. Garantovano. Najlepše plaže Francuske nalaze se na drugom kraju sveta, tačnije, u Novoj Kaledoniji. Na francuskoj prekomorskoj teritoriji, koja je u blizini ekvatora, stanovnici ne poznaju varljivo proleće niti tmurnu jesen.
Nova Kaledonija je 1853. postala francuska teritorija, a to je, uprkos delimičnoj samoupravi, ostala i do danas. Zato nije ni čudo da se svuda oseća francuski šarm. Pariski "miris" primetan je u buticima oko Place des Cocotiers u glavnom gradu Nomu (Nouméa), koji se nalazi na glavnom ostrvu – Grande Terre. Ovde dan počinje veoma rano. Već u pet sati tržnica u Baie de la Moselle pretvara se u šareno more cveća i voća. Odatle se kreće u razgledanje grada i njegovih predivnih kolonijalnih kuća, kao i katedrale Saint Joseph.
U glavnom gradu nalaze se predivne plaže, kao što je ona u Baie des Citrons (Uvali limuna) s lepo uređenim kafićima ili plaže okružene palmama u uvali Anse Vata. Južnije kod brda Mont Dore je uvala Prony. Dalje na severu, kod Boulari-ja, nalazi se fascinantan svet stena i pećina koje su nastale uticajem Tihog okeana na obalu na jugu regije Yate, koja je zaista čarobno mesto, okruženo vodopadima, jezerima i šumom.
Jedno od takvih ostrva je L’Ile des Pins, koje se nalazi jugoistočno od glavnog ostrva. Od grada Noma do njega avionom se dolazi za 20 minuta, a može se stići i brodom, vožnja traje oko tri sata. Okrugle kolibe s palmama stvaraju pravu sliku za uživanje i opuštanje.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.