U trendu

Jordan – biblijska zemlja (1)

Smeštena na severozapadnom delu Arapskog poluostrva Kraljevina Jordan pravo je savremeno kraljevstvo iz bajke. Ta parlamentarna monarhija je pod naslednom vlašću dinastije Hašemita, neposrednih potomaka proroka Muhameda. Podneblje ove zemlje ima karakteristike sredozemne i pustinjske klime, a jedini stalni vodeni tok je reka Jordan, koja se uliva u Mrtvo more.

Službeni jezik je arapski, ali brojni stanovnici ove kraljevine odlično govore i engleski. Jordanci su poznati po ljubaznosti i gostoljubivosti. Jordan je mala zemlja; potrebno vam je otprilike pet sati da biste automobilom stigli od krajnjeg severa do juga zemlje. Njegova prestonica Aman jedan je od najstarijih gradova sveta, a sagrađen je slično kao i Rim, Istanbul i Lisabon – na sedam brežuljaka. Jedna od glavnih atrakcija Amana svakako je Omejidska palata; ona se nalazi unutar Citadele koja je služila kao rezidencija rimskog namesnika, a tu su i ostaci Foruma, jednog od najvećih u Rimskom carstvu.

Foto: LoggaWiggler/Pixabay.com
Foto: LoggaWiggler/Pixabay.com

U ovoj zemlji nalaze se izuzetno značajna biblijska mesta jer je u njoj od kraja 4. do početka 7. veka hrišćanstvo bilo dominantna religija. Najimpresivnija je činjenica da se stotinak mesta u Jordanu spominje u Starom zavetu. Tu je čuveno brdo Nebo, gde je, prema legendi, Mojsije ugledao zabranjenu obećanu zemlju, pa je tu i sahranjen. S Neba se prostire pogled na Jordansku dolinu i Mrtvo more, koje je poznato po lekovitom blatu koje ublažava reumatske i kožne bolesti.

Foto: LoggaWiggler/Pixabay.com
Foto: LoggaWiggler/Pixabay.com

Jordan je, u stvari, najpoznatiji po svetskom čudu – legendarnom gradu Petri, u potpunosti isklesanom u ružičastocrvenom kamenu. Impresivni ostaci prestonice nabatejskih kraljeva uklesani su u stenu od crvenog peščanog kamena koja se prostirala na oko 40 kvadratnih kilometara slikovitog brdskog terena. Nabatejci su arapsko pleme koje je pre 2.200 godina stiglo s Arapskog poluostrva i naselilo južni Jordan. Vešti trgovci, svojim bogtastvom su izgradili kraljevstvo, važno sedište trgovine začinima i svilom, kao i raskrsnicu svih trgovačkih puteva koji su povezivali južnu Arabiju, Indiju i Kinu sa Sirijom, Egiptom, Rimom i Grčkom.
Korisni linkovi

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike