Muskat – zelena oaza okružena stenama (1)

Merhaba, tradicionalna reč dobrodošlice u Omanu, dočekaće vas kud god krenuli, dok će atmosfera mira i optimizma odmah potvrditi činjenicu da Oman pripada jednoj od najsigurnijih zemalja Bliskog istoka. Iskreno, ljubazno i znatiželjno stanovništvo najbolje čuva bogatu tradiciju ove šarenolike zemlje smeštene na Arapskom poluostrvu, starom oko 800 miliona godina. Smešten na uzanom pojasu između planina i mora, glavni grad Omana, Muskat, proteže se 50 kilometara duž Arapskog zaliva. Gradsku panoramu ukrašavaju predivni zlatni minareti džamija, utvrđenja i kule i lepa linija Arapskog mora.
Ceo grad podseća na jedno veliko utvrđenje uklesano u stene okolnih planinskih lanaca, a samo područje Muskata i nije previše zanimljivo, jer grad predstavlja administrativni centar i ovde nema hotela ni bilo kakvih sadržaja koji bi bili od nekog turističkog značaja. Zato komšijsko područje Mutrah, koje važi za pravu dušu Muskata, čini okosnicu većine gradskih zbivanja. Ovde se nalazi čuveni Mutrah suk, jedna od najživopisnijih tržnica u Omanu, gde je moguće kupiti skoro sve, od plastike s istoka do najrazličitijih začina i rukotvorina od drveta i srebra. U Mutrahu se nalazi i najlepša gradska promenada, koja obično živne tek kada padne mrak, a tu se nalazi i većina hotela s pristupačnijim cenama.
Treći bitniji deo grada je područje Ruvi, poznatije i kao "mala Indija", gde se nalazi najviše gradskih prodavnica i trgovačkih centara, kao i svi važniji saobraćajni terminali i gde vlada konstantni saobraćajni haos i neopisiva vreva koja podseća na gradove jugoistočne Azije. Uz tri najvažnije celine – Muskat, Mutrah i Ruvi, grad čine i brojne druge četvrti, neke potpuno moderne, dok druge uveliko podsećaju na scene iz srednjeg veka. Kako biste u potpunosti upoznali grad i sve njegove draži, bitno je da ustanete veoma rano, već oko šest sati, kada živnu riblje tržnice u Mutrahu. Posle vrlo živih scena trgovanja komercijalna delatnost nastavlja se na ostalim tržnicama, čija jutarnja smena zbog velikih vrućina traje većinom do podneva i ponovo stupa na snagu tek oko 17 časova, kada sunce malo popusti.
U večernjim satima se sva gradska utvrđenja, ali i brojne prirodne gradske stene pretvaraju u pravu čaroliju boja, pa celi grad izgleda kao iz bajke. Ovo je ujedno i vreme kada domaće stanovništvo započinje s druženjem na otvorenom, tako da se često mogu videti cele porodice kako se zabavljaju na zelenim gradskim površinama. Tokom dana na ulicama Muskata skoro da i nema ljudi, većina koja ima nešto da obavi vozi se automobilima, a zahvaljujući vrlo jeftinom benzinu (litar benzina košta malo više od deset dinara) retko ko i pešači.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.