U trendu

Singapur treću godinu zaredom najskuplji grad na svetu

Singapur je treću godinu zaredom zadržao titulu najskupljeg grada na svetu, a za njim slede Cirih, Hongkong, Ženeva i Pariz, prema anketi istraživačke agencije Ekonomist intelidžens junit (EIU).

London i Njujork su zauzeli šestu i sedmu poziciju na listi, a prate ih Kopenhagen, Seul i Los Anđeles, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Najjeftiniji grad na svetu je Lusaka, a u društvu sa prestonicom Zambije su i Bangalor i Mumbaj u Indiji, prema rezultatima ankete.

Istraživanje je obuhvatilo 133 grada širom sveta, pri čemu je kao referenca ya poređenje uzet Njujork, dok su poređenja troškova vršena kod 160 usluga i proizvoda, uključujući hranu, odeću i režije.

Iako je Singapur rangiran kao najskuplji, troškovi života u tom gradu su sada za deset odsto niži nego u NJujorku u odnosu na situaciju od pre godinu dana, navodi Bi-Bi-Si.

Istraživači su saopštili da je došlo do velikih promena u rangiranju, jer su gradovi suočeni sa nizom ekonomskih faktora, od jakog dolara i devalvacije valuta, pa sve do pada cena nafte i sirovina, kao i geopolitičkom neizvesnošću.

„Ne sećam se da je za 17 godina mog rada na ovom istraživanju neka godina bila ovako kolebljiva kao prošla. Pad cena sirovina stvorio je deflatorne pritiske u pojedinim državama, dok je slabljenje valuta u drugim državama dovelo do inflatorne spirale“, izjavio je kreator ovog istraživanja, DŽon Kopstejk.

Od gradova evrozone, Pariz je jedini koje se ove godine zadržao među deset najskupljih gradova sveta, ali je skliznuo za tri mesta, na poziciju petog najskupljeg grada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.