U trendu

Nirnberg – čarobni grad

Svake godine Nirnberg iznova postaje grad svetlosti, ukrašen mnoštvom električnih sijalica. U ovom gradu sve podseća na karneval.

U petak uoči Adventa (krajem novembra), na glavnom gradskom trgu svečano se otvara novogodišnja tržnica. Ta uloga pripada devojci koja je iz Nirnberga, Direrovog grada, i koja je izabrana u mnoštvu prelepih devojaka. To, međutim, nije jedina atrakcija u Nirnbergu!

Tačno stotinu osamdeset „drvenih“ dečaka učestvuje u šetnji na trgu ispred Bogorodičine crkve. Oni prodaju samo tradicionalne stvari, na opštu radost gostiju koji se ovde okupljaju sa svih strana sveta. Raznovrsni mirisi i arome mame goste da probaju lokalne specijalitete. Pored brojnih novogodišnjih ukrasa, umetničkih rukotvorina i igračaka, u ponudi su i ukusni kulinarski specijaliteti. Medenjaci su pravi specijalitet i originalan suvenir ovog grada. Još u srednjem veku, u Nirnbergu se trgovalo raznim začinima. Ono što je tada bilo vrlo skupo, danas je, na svu sreću, sastavni deo novogodišnjih svečanosti; jer, kakvo bi bilo kuvano vino bez cimeta ili karanfilića? Pored pečenih badema i slatkog hleba, obavezno probajte nirnberške hrskave pečene kobasice sa kiselim kupusom ili šparglama. Istorijsku kulisu čine Bogorodičina crkva, centralna fontana, dve gotske crkve – Svetog Lorenca i Svetog Zebalda. Nirnberg je i rodni grad Albrehta Direra, a njegova kuća danas je izuzetno posećen muzej.

Slikovita građevina podignuta iznad reke Pegnic, koja protiče kroz Nirnberg, građena je u periodu od 1332. do 1339. godine, kao zadužbina za stare i hendikepirane osobe. „Istorijska sala“, najznačajniji deo stare gradske kuće, služi za prijeme, razne svečanosti i koncerte – na primer novogodišnji koncert Nirnberškog simfonijskog orkestra. Na glavnom gradskom trgu, uoči Nove godine u prodaji se nalazi raznovrsno suvo voće. Simbol Nirnberga je Kajzerburg, koji se proteže iznad grada. Danas je to muzej, u kome se nalazi mnoštvo istorijskih vrednosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar