Ski-centri: Slovačka

Slovačku nazivaju i krovom centralne Evrope, jer se preko 80 odsto zemlje nalazi na nadmorskoj visini iznad 760 metara. Centralnim regionom zemlje dominira planinski lanac Ora, dok se Karpati pružaju duž severnih delova, na granici s Češkom i Poljskom. Najviši vrh Tatri je Gerlah (2.665 metara nadmorske visine). Dva najpoznatija zimska ski-centra su Visoke Tatre i Donovali.

Visoke Tatre su najpoznatije i najviše planine u Slovačkoj. Ceo kraj je u stvari nacionalni park s preko 300 planinskih vrhova, od kojih je 26 na nadmorskoj visini preko 2.500 metara. Zimi je to raj za skijaše, snoubording, kao i sve vrste zimskih sportova.

U samom centru Visokih Tatri nalaze se tri skijaška centra međusobno povezana žičarama, tako da se u toku dana možete skijati na obe strane planine. Većina staza nalazi se na visini preko 1.000 metara. Skijaške staze pružaju se u ukupnoj dužini od 60 km i do njih se stiže uz pomoć preko 50 ski-liftova, što Visoke Tatre čini skijaškim centrom visoke kategorije. Žičare su od hotela udaljene svega oko 200 metara.

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com
Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Hoteli su većinom visoke B kategorije. Sobe su čiste, a svaka soba ima terasu i satelitsku TV. Raspolažu saunama, džakuzijem, fitnes centrima i svim ostalim pratećim sadržajima potrebnim za dobar provod i odmor na snegu.

Donovali su zimski centar koji pripada masivu Niskih Tatri, čija se nadmorska visina kreće od 900 do 1.400 metara. Centar raspolaže stazama dugim 11 km koje pokriva 14 ski-liftova i uređenom stazom za noćno skijanje, koja se nalazi na Zahradistu, terenima za snoubording, a izgrađene su i 25 km duge staze za nordijsko skijanje. Za decu je tu zabavni park, a tinejdžeri mogu da se zabave u diskoteci na snegu. Hoteli su dobri, s visokim nivoom usluge, raspolažu svim potrebnim sadržajima.

Niske Tatre su inače pravi raj za ski-alpiniste, koji uz pomoć alpinističke opreme mogu da se popnu do samih planinskih vrhova. U toku zime za tako nešto morate koristiti uluge planinskog vodiča, a ta avantura se ne preporučuje onima koji nemaju alpinističkog iskustva. Gorska služba spasavanja je uvek na usluzi i spremna da pomogne u svakoj situaciji, kao i da pomogne oko snalaženja na terenu. Pored ovih aktivnosti, oni koji imaju malo avanturističkog duha u sebi mogu da probaju paraglajding s najviših vrhova Visokih Tatri, ili da na Strbskom Plesu probaju bandži skokove. Omogućeno je i razgledanje krajolika balonom ili helikopterom.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.