U trendu

Kostarika u kratkim crtama

Kostarika se pesnički može opisati kao rajski vrt pun šarene poezije. Ili je možda prvo to pomislio Kristofer Kolumbo, prvi Evropljanin koji je 1502. godine kročio na tle Kostarike – "bogate obale", kako ju je sam prozvao. Međutim, nije bio potpuno u pravu. Nije samo njena obala bogata, između ostalog i lepotom, celu ovu zemlju karakteriše raskošna lepota. Do aprila na Kostariki vlada klima idealna za opuštanje na obalama Tihog okeana. Jedinstven je deo obale koji pripada Nacionalnom parku "Manuel Antonio" (Manuel Antonio). Njegove dve uvale – Espadilla Sur i Manuel Antonio, podeljene su samo stenama Punta Catedral i podjednako zadivljuju lepotom kao i Playa Espadilla. Ako krenete na sever ove zemlje, slede lepotice nanizane kao biseri na ogrlici, kao što je, na primer, Tamarinda.
Kostarika je više nego ijedna druga zemlja Srednje i Južne Amerike sigurna za putovanje. Stanovništvo koje se španskim jezikom služi kao službenim ukinulo je čak i vojsku. To važi i za glavni grad San Hoze, u kojem se nalazi najlepša građevina u zemlji, renesansno pozorište Teatro Nacional.
Kafa je u ovoj zemlji nacionalni napitak. Ako svratite do La Esquina del Café-a, ovaj omiljeni napitak će na vaš sto stići pravo s plantaže kafe, neprerađen i bez raznih dodataka. Pored kafe, u Kostariki se uzgajaju banane, kakaovac, šećerna trska, uljana palma.
A ukoliko želite da probate raznovrsnu kuhinju ove zemlje bogatu ribom i plodovima mora, najbolje bi bilo da se za restorane raspitate među lokalnim stanovnicima. Stanovnici Kostarike su 87 odsto Kreolci, oni se uglavnom bave stočarstvom, preradom svile, ribarstvom, šumarstvom i, naravno, turizmom. U zemlji ima i nalazišta zlata, srebra i hematita. Ako se bojite da pogledate živi vulkan, predlažemo da posetite ugašeni vulkan Irazu, čija će vas moćna lepota oduševiti. Na dnu ugašenog vulkana nalazi se zeleno jezero. Ukoliko spadate među one hrabrije, obavezno se odvažite na odlazak do aktivnog vulkana Arenal na istoimenom jezeru. Spektakularna je i vožnja tropskom žičarom kroz, slično gustom korovu, isprepletane krošnje tropske šume Rara Avis.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.