U trendu

Bonton na ski-stazi

Popularnost belih sportova, kao i sve veći broj turista koji se odlučuju za zimovanje i bavljenje nekim od vidova rekreacije na snegu često dovode do nezgoda i neželjenih situacija na skijaškim stazama. Poštovanje pravila ponašanja na ski-stazama doprinosi da se razni nesporazumi, kako prilikom skijanja tako i na samoj stazi, svedu na najmanju moguću meru. Jurcanje skijama po stazi, kao i ometanje drugih skijaša mogu dovesti do raznih povreda i padova, koji mogu biti veoma teški i bolni i za nepažljivog skijaša i za ostale koji se nalaze na stazi.

Zbog svega toga, Međunarodna skijaška federacija (FIS) propisala je pravila saobraćaja i opšteg ponašanja na ski-stazama, kojih bi se trebalo pridržavati kako bi se izbegle eventualne nezgode i regulisao red na stazi.
Ova pravila sadržana su u deset tačaka i donose opšte preporuke za bezbedno skijanje i uživanje u zimskim sportovima.

  • Svaki skijaš je dužan da postupa tako da svojom vožnjom ne ugrožava i ne povredi drugog.
  • Brzina i način skijanja moraju se prilagoditi znanju i veštini koje poseduje skijaš, kao i vremenskim uslovima i uslovima na ski-stazi.
  • Ukoliko se spuštate s vrha staze, morate birati pravac koji ne ugrožava one koji se spuštaju ispred vas.
  • Obilaženje drugog skijaša dozvoljeno je odozgo i odozdo, s leve i desne strane, ali uvek s dovoljne udaljenosti kako bi mu se ostavilo prostora za normalno kretanje.
  • Skijaš koji namerava da popreko pređe skijaški teren mora se pogledom uveriti da gore i dole nema skijaša koje može ugroziti svojim prelaskom. Isto važi i za svako zastajanje.
  • Svako zaostajanje i stajanje na uzanim i nepreglednim delovima staze nije dozvoljeno bez preke potrebe. Ako je skijaš pao, mora se što pre ukloniti s tog dela staze.
  • Uz ski-stazu može se penjati samo sa strane, ivicom. Ako je vidljivost loša, svi se moraju ukloniti sa staze. Ovo važi i za skijaše koji silaze peške.
  • Dužnost svakog skijaša je da poštuje saobraćajne znake na skijaškim stazama. Žuti znaci ukazuju na opasnost. Znaci koji označavaju samu stazu su plave, crvene ili crne boje, u zavisnosti od toga da li je staza laka, srednje teška ili teška.
  • Ukoliko se neki skijaš povredi na stazi, dužnost svih koji se zateknu u njegovoj blizini je da mu odmah pomognu i obaveste spasilačku službu.
  • Svako ko je svedok ili učesnik nesrećnog slučaja na stazi, bez obzira na to da li ga je on izazvao, dužan je da na zahtev nadležnog organa pokaže svoju ličnu kartu ili važeći identifikacioni dokument.

Poštovanjem ovih pravila i vođenjem računa o sebi i drugima na stazi učinićemo da se smanje nepotrebne gužve i izbegnu povrede, koje često mogu da budu veoma teške i da dovedu do ozbiljnih preloma, što sigurno niko od nas ne želi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar