U trendu

Građevine koje su dokaz večne ljubavi

Pošto je poznato da ljubav pokreće svet, nije bilo teško naterati srca zaljubljenih muškaraca da svojim voljenim boljim polovinama sagrade građevine u čije temelje je uzidana i njihova neizmerna ljubav. Kad Eros i Amor zavladaju arhitekturom, nastanu predivne građevine poput Tadž Mahala i dvorca Swallow’s Nest u Ukrajini. Neki su sagrađeni u čast tek doživljenih ljubavi, dok su pojedini izraz žaljenja za prekinutom romantičnom pričom.
Dvorac Bolt (Boldt)
Na Dan svetog Valentina 1905. godine Džordž Bolt (George Boldt) je svojoj ženi poklonio imanje na ostrvu Hart (Heart) u Njujorku. Na imanju je sagrađen dvorac u viktorijanskom stilu sa još nekoliko manjih pomoćnih dvoraca. Tako su na 5.000 kilometara ovog ostrva raspoređeni zamak Rhineland sa 120 soba, toranj Alster, Yacht house i ostali dokazi ljubavi.
Tadž Mahal (Taj Mahal)
Jedna od najpoznatijih i najlepših građevina sveta, Tadž Mahal, u stvari je mauzolej i uspomena na izgubljenu ljubav. Kralj Džahan ga je izgradio posle smrti svoje najdraže žene Mumtaz Mahal. Sagrađen je većinom od crvenog kamena, a u njemu su kombinovani indijski, persijski i islamski stilovi gradnje.
Swallow’s Nest (Lastavičije gnezdo)
Sagrađen 1912. godine južno od Krima u Ukrajini, Swallow’s Nest je jedna od romantičnijih građevina neogotskog stila. Njegovo pravo ime je Dvorac ljubavi, iako ne postoje čvrsti dokazi da je sagrađen u ime neke ljubavi, već je više bio gnezdo za skrivene ljubavi. Posle restauracije koja je trajala 40 godina, možete posetiti ovu ljubavnu tvrđavu i večerati u restoranu s pogledom na Crno more.
Dvorac Dobroyd
Džon Filden (John Fielden), sin bogatog engleskog industrijalca, zaljubio se u ćerku lokalnog zanatlije koja je obećala da će se udati za njega ako joj sagradi dvorac na brdu. Tako je nastao dvorac Dobroyd u Tomordenu u Engleskoj sa 66 luksuznih soba. Ljubavna priča ipak nema srećan kraj. U želji da njegova žena stekne dostojno obrazovanje, Džon ju je poslao u Švajcarsku na školovanje. Par se udaljava. Posle njene smrti, on se ponovo ženi. Iako su u zidove dvorca uklesani razni izlivi njihove večne ljubavi, ona nije potrajala. Međutim, dvorac je ostao.
Dvorac Kellie
Najstariji dvorac u Maleziji sagrađen zbog ljubavi je baš ovaj – Kellie. Njegovi tornjevi su zbog ljubavi počeli da se dižu u nebo 1915. godine, kada je škotski plantažer Vilijem Keli Smit (William Kellie Smith) počeo da ga zida za svoju ženu – Agnes Smit. Međutim, pošto je španska groznica pokosila preko 70 odsto radnika, gradnja se nije mogla nastaviti. Vilijem je umro, njegovo delo nije završeno, a i dan-danas kruži priča da je dvorac uklet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.