U trendu

Grehota ih je ne videti: manje poznati ANTIČKI lokaliteti (foto)

Poseta antičkim „ruševinama“ kao što su Partenon ili Koloseum za mnoge je glavni razlog putovanja na kojima žele da upiju dah prošlih vremena i da vide stvaralaštvo naših predaka. Međutim, takva romantična i tajanstvena mesta često su meta nepregledne reke turista, što može da umanji istinski doživljaj tih lokaliteta, pa bi pravi ljubitelji antike trebalo da razmisle o „novim“, manje poznatim lokacijama. Na primer, da li ste znali da je antički amfiteatar u tuniskom El Džemu (El Djem), iako manji od slavnog rimskog rođaka, najočuvaniji na svetu, ili da su najlepši grčki hramovi u stvari oni na Siciliji?

Ovde vam nudimo listu nekih od najboljih „ruševina“ ili dragulja drevnog sveta koje bi obavezno trebalo da vidite.

Delfi (Grčka) – iako je teško oštećeni Partenon mnogo poznatiji, nekoliko arheoloških ostataka podseća na to da su duhovno središte starih Grka u stvari bili Delfi, proročište u koje su čak i vladari morali da dolaze po dvosmislene pitijske odgovore. I dalje se vide ostaci bedema oko kompleksa hramova, svetilišta, teatra, riznice i većnice, dok u bivšem Atininom hramu još stoje tri od nekada 20 ukrašenih dorskih stubova.

Vila Jovis (Italija) – mada je ostrvo Kapri u Napuljskom zalivu jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Italiji, ne odlučuju se mnogi na strmi uspon do ostataka ove rimske vile. Sagradio ju je car Tiberije na mestu s kojeg se pruža predivan pogled na planine i more.

Foto: Websi/Pixabay.com
Foto: Websi/Pixabay.com

Kurion (Kipar) – nezaboravan pogled na mediteranske obale zagarantovan je i s ruševina drevnog Kuriona, na severnoj obali Kipra. Grad su još u 16. veku pre Hrista sagradili Feničani, a danas je na njegovom mestu poznati arheološki park. Amfiteatar iz grčkog vremena još uvek se može koristiti, a izvrsno su očuvani i mozaici u rimskim kupkama. Tu se mogu videti i ostaci ranohrišćanske bazilike. Obronci Kuriona popularni su i među paraglajderima.

Foto: Yolanda/Pixabay.com
Foto: Yolanda/Pixabay.com

El Džem (Tunis) – jedan od najbolje očuvanih arheoloških spomenika i najvećih „sačuvanih“ amfiteatara na svetu sagrađen je 238. godine po uzoru na rimski megastadion Koloseum. Iako nešto manji, ovaj amfiteatar mogao je da primi 35.000 gledalaca, a bio je poznat po spektakularnim borbama gladijatora i trkama dvokolica.

Afejin hram (Grčka) – ostrvo Egina u Saronskom zalivu skriva ostatke svetilišta posvećenog boginji Afeji, sagrađenog oko 500 godina pre Hrista. Iako su skulpture odavno opljačkane i razasute po svetskim muzejima, kolonade, kao najveća vrednost, nadmašuju Partenon. Za takav utisak presudno je i okruženje hrama. U miru izolovanih ostrvskih planina posetilac zaista može da zamisli da je u antičkom vremenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar