U trendu

Hrana i putovanja

Posle dugog leta avionom većina ljudi se oseća iscrpljeno, zbunjeno i stalno im se spava. Zbog višečasovne razlike između mesta na kom ste proveli neko vreme i mesta stanovanja, vašem organizmu je potrebno neko vreme da se ponovo navikne na svoj uobičajeni dnevni ritam. Najbolje je da svoje džet-leg prilagođavanje započnete u kuhinji, za pravilnom trpezom.
Kada biološki časovnik kasni, za doručak je najbolje konsumirati šolju jogurta, čašu soka od ceđenog voća (ili kupovni sok, ali bez konzervansa i sa što manje šećera) i šoljicu jake crne kafe ili čaja jer oni stimulišu rad nervnog sistema. Fokusiranje na tečnost u ovakvoj situaciji ključno je da bi se organizam, koji još uvek spava kao da je duboka noć, brže probudio i što pre navikao na regularnu vremensku zonu u kojoj ste. Ni ručak ne treba da bude opterećen jakom hranom. Porcija ribe ili belog mesa uz malo barenog povrća biće više nego dovoljna. Osveženje voćem ne može da vam naškodi. Kada dođe vreme za večeru, najbolje je da uživate u porciji testenine s prelivom od paradajza, a umesto deserta pojedite porciju punomasnog sira i na kraju, recimo, jednu bananu. Neposredno pre odlaska na spavanje popijte još jednu šolju jogurta.
Ako biološki časovnik žuri, situacija je nešto drugačija. Jutro je, osećate ogromnu glad, jer se vaš organizam ponaša kao da je podne. Zato pojedite nešto jači doručak: jedno tvrdo kuvano jaje, tost i šolju jogurta, a potom još i činiju kornfleksa s mlekom. Da biste što pre utolili veliku glad koju osećate pošto vaš organizam "veruje" da je vreme za večeru, pojedite porciju mesa ili ribe s pirinčem, mešanu salatu i porciju voćne salate. Ukoliko vam se opet prispava, što nije čudno – do juče ste u ovo vreme spavali dubokim snom, opredelite se za užinu u vidu šolje kafe ili štangle čokolade. I napokon, kada stignete do večere, nemojte preterivati. Pojedite samo činiju čorbe od povrća s pirinčem, posle čega ćete uspešno prebroditi vremensku razliku kojoj ste izložili svoj organizam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar