U trendu

Kako da sprečite morsku bolest

Morska bolest mnogim ljudima zadaje dosta muke na putovanjima. Još kada se udruži s letnjom vrućinom, može prilično da naruši uživanje i avanturu na odmoru. Ovde možete saznati sve što vas zanima o tome kako da je sprečite i ublažite.
Vreme letnjog odmora je doba čestih i intenzivnih putovanja. Tada se koriste različita prevozna sredstva, zavisno od toga koliko je destinacija udaljena i egzotična. Neki strastveni putnici će do odredišta putovati i po 48 sati, menjujući automobil, avion, autobus, voz, lokalna transportna sredstva, rikše, zaprege, stare kombije, kamile… Što je odredište dalje, to će prevozna sredstva biti neobičnija. Neki srećni putnici potpuno su imuni na bolest kretanja, drugi je imaju samo u vrlo blagom obliku, a treći muku muče s njenim najtežim oblicima.
Morska bolest se naziva i bolest kretanja, a ima još nekoliko drugih naziva: kinetoza, avionska mučnina, automobilska mučnina, sindrom loše adaptacije na kretanje… Ona u stvari predstavlja sasvim prirodnu reakciju organizma na pokret, a javlja se kad više čula našeg tela (vid, sistem ravnoteže, osećaj za položaj tela u prostoru) različito doživljavaju pokret. Može se javiti i posle kretanja, kada se kretanje očekuje, a izostane, pa osoba ostane na mestu. Nastaje prilikom ubrzanog kretanja u raznim smerovima i kad ne postoji vizuelni kontakt s okolinom. U tom trenutku osećaj za ravnotežu šalje poruku o kretanju, a čulo vida šalje poruku o mirnom sedenju u kabini broda, aviona ili automobila.
Najčešći simptom bolesti kretanja je mučnina, ali razvoj simptoma varira zavisno od jačine nadražaja i sklonosti osobe. Napad obično počinje neprijatnošću u gornjem delu stomaka, a nastavlja se jakom mučninom i povraćanjem. Koža postaje bleda, javlja se znojenje i vrtoglavica. Pogoršanje označava pojačano lučenje pljuvačke, osećaj topline tela, lakoće glave, često depresije i apatije. Dodatni simptomi su česti, ali variraju od sobe do osobe: nadimanje stomaka i gasovi, ubrzano disanje, uzdisanje, stenjanje, glavobolja, osećaj stezanja oko glave, panika, konfuzija.
Posle nekog vremena telo se prilagođava (na primer, osoba razvije morski "ljuljajući" hod). Većina osoba se prilagodi posle dva-tri dana i simptomi nestaju, a kod 5 odsto osoba simptomi traju dok postoji osećaj kretanja. Povratak na stabilno tlo, bez kretanja, može dovesti do ponovne pojave simptoma, ali simptomi obično kraće traju i prilagođavanje je brže. Ovi simptomi mogu označavati i druge bolesti: poremećaj ravnoteže, gastroenteritis, metaboličke poremećaje i trovanje. Na visini se može javiti i visinska bolest sa sličnim simptomima. Bolest kretanja trebalo bi da prestane posle prestanka kretanja. Komplikacije su retke, a uključuju snižen pritisak (hipotenzija), dehidraciju, depresiju i paniku.
Evo malih trikova u borbi protiv bolesti kretanja. Poželjno je:

 • smestiti se u sredinu aviona ili broda, gde su pokreti najblaži,

 • u automobilu ili autobusu sesti napred i fiksirati pogled u jednu tačku,

 • smestiti se u polusedeći položaj,

 • pokrete glave i tela svesti na najmanju moguću meru,

 • fiksirati pogled na horizont ili neki drugi "nepokretan" spoljašnji objekt,

 • izbegavati posmatranje predmeta koji se pomeraju,

 • izbegavati čitanje,

 • zatvoriti oči ako se nalazite u donjoj palubi ili zatvorenoj kabini,

 • poboljšati ventilaciju i ukloniti štetne spoljašnje uticaje,

 • izvoditi neku mentalnu aktivnost,

 • izbegavati unos velike količine hrane, uzimati male obroke više puta,

 • izbegavati alkohol,

 • piti malo i često kako bi se izbegla dehidracija.

Sprečavanje bolesti lekovima
Lekove za sprečavanje bolesti kretanja trebalo bi da popijete pre putovanja kako bi stigli da se razlože iz creva i kako bi se postigla dovoljna koncentracija u krvi. Za to su najbolje tablete leka Dramamine za prevenciju mučnine, povraćanja i vrtoglavice koje su vezane za bolest putovanja. Kada simptomi počnu, apsorpcija leka je otežana, a kad počne povraćanje, nemoguća je. Može se dati injekcija u mišić. Kad počnu teški simptomi, mogu se staviti čepići u otvor debelog creva ako injekcija u mišić nije moguća iz bilo kog razloga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.