U trendu

Monumentalne građevine koje treba videti

Mnoge monumentalne građevine, kao što su visoki tornjevi ili slični graditeljski podvizi, postale su zaštitni znak grada ili zemlje u kojoj se nalaze, i kao takve omiljene mete turista. Kao ilustracija ove konstatacije najbolje može da posluži Ajfelov toranj u Parizu. Međutim, postoje i manje poznati rekordi koji se ne spominju u svim vodičima, ali se svejedno mogu pohvaliti time da su jedinstveni i da nigde u svetu nema ničeg sličnog. Ukoliko vas zanimaju takvi biseri ljudskih ruku, evo liste nekih od objekata koje su delo neimara, a spadaju u kategoriju "naj" (najveći, najduži…).
Najviši restoran – Toronto, Kanada.
Iako nije smešten u najvišoj zgradi, Restoran 360 u CN Tower-u u Torontu može se pohvaliti najvišim vinskim podrumom na svetu. Ako zanemarimo činjenicu da je čak 350 metara iznad zemlje, reč je o tipičnom "vinskom podrumu", u kojem se čuva više od 500 najkvalitetnijih vina iz Kanade i celog sveta. Njegovu grandioznost najbolje opisuje podatak da je za održavanje idealne temperature zadužen rashladni sistem koji je teži od dve i po tone.
Najviši jarbol za zastavu – Akaba, Jordan.
Viši od 130 metara, jarbol na kome se u jordanskom gradu Akabi vije zastava arapske revolucije ubedljivi je prvak u ovoj kategoriji. Postavljen je u zalivu ovog grada na obali mora kao podsetnik na pobunu i oslobođenje Arapa od Otomanske imperije.
Najveći snežni dvorac – Kaupakata, Finska.
Velika građevina napravljena u potpunosti od snega u finskom gradu Kaupakati (Kauppakata) ponovo se gradi svake godine, nakon što se otopi u aprilu. Temperatura u dvadesetak soba kreće se oko minus pet stepeni Celzijusa, ali hotel nudi vreće za spavanje koje njihovim gostima ne omogućavaju samo preživljavanje već i ugodan odmor u snežnoj idili ovog hotela.
Najviša crkva – Ulm, Nemačka.
Viša od 160 metara, ova luteranska crkva do koje vodi čak 768 stepenika posetiocima pruža predivan panoramski pogled na okolnu prirodu, a kada je lepo vreme, s vrha ove crkve mogu se videti čak i Alpi. Ujedno je i jedan od najlepših primera evropske gotske crkvene arhitekture.
Najveća brana – reka Vaksh (Vakhsh), Tadžikistan.
Gradnja brane visoke skoro 300 metara počela je davne 1961, dok je ova srednjoazijska republika još bila u sastavu Sovjetskog Saveza. Pored jedinstvene graditeljske vrednosti, ima i praktičnu funkciju, jer zadovoljava čak 98 odsto potreba te zemlje za električnom energijom.
Najveći memorijalni centar – Dolina palih, Španija.
Podignuta 1940. po nalogu španskog diktatora Franciska Franka, Dolina palih nedaleko Madrida mesto je najvećeg memorijalnog krsta na svetu, višeg od 150 metara. Paradoks je da je to mesto, koje je zamišljeno kao spomen na žrtve građanskog rata, gde je na kraju sahranjen i Franko, sagrađeno rukama zarobljenih republikanaca.
Najviši spomenik – Sent Luis, SAD.
Poznat i kao Vrata zapada, spomenik izrađen prema nacrtu arhitekte Era Sarinena (Eera Saarinen) podignut je kako bi se obeležilo mesto s kojeg su Meriveder Luis (Meriwether Lewis) i Vilijem Klark (William Clark) 1804. krenuli u istraživanje Zapada. Za gradnju spomenika potrošeno je 886 tona nerđajućeg čelika, a izgradnja je trajala od 1963. do 1965. Do vrha jednog od lukova, na 192. metru, posetioce vozi mali "tramvaj", odakle se pruža spektakularan pogled.
Najveća grupa ostrva izgrađena ljudskom rukom – Dubai, UAE.
Kompleks od tri ostrva ispred Dubaija – Palm Džumeira (Palm Jumeirah), Palm Džebel Ali (Palm Jebel Ali) i Palm Deira (Palm Deira) – možda i najbolje od svih spomenutih građevina ističe ljudsku potrebu da nadmaši prirodu. Za 10-15 godina, kada sve bude završeno, ovaj veštački arhipelag imaće više od 100 luksuznih hotela i preko 500 kilometara plaža. Na primer, ostrvo Palm Deira imaće površinu jednaku onoj na kojoj se prostire Pariz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.