Najpoznatija letovališta Mediterana (4)

Krf (Grčka)
Ostrvo Krf nalazi se u jonskom arhipelagu. Može se pohvaliti bujnom vegetacijom, predivnim plažama, zapanjujućom arhitekturom, živopisnim selima, veselim noćnim životom i kosmopolitskim načinom života. Ovom ostrvu pripadaju i neke od najslavnijih stranica naše istorije iz vremena Prvog svetskog rata. Krf se među prvim ostrvima okrenuo turizmu i danas ima sve što bi njegovi posetioci mogli da požele. Zbog blage mediteranske klime i velike količine padavina tokom zime obiluje bujnom vegetacijom i divljim biljkama, usled čega nosi epitet jednog od najzelenijih ostrva Grčke. Iako turizam cveta u priobalnom delu ostrva, u unutrašnjosti se nalaze netaknuta sela koja su uspela da sačuvaju svoju autentičnost i nekadašnji šarm. U arhitekturi je primetan jak italijanski i francuski uticaj, a glavna obeležja ostrvskih gradova su vizantijske crkve i trgovi bogato ukrašeni cvećem. Preporučuje se ljubiteljima odmora u okruženju zelenila i prijatnih letnjih temperatura koji možda traže samo malu promenu od doživljaja na nekim drugim ostrvima.
Majorka (Španija)
Majorka nije samo najveće među Balearskim ostrvima već je i ostrvo s najdužom turističkom tradicijom i ekološki razvijenom svešću. Pored bajkovitih dvoraca, aristokratskih vrtova, skrivenih pećina i impresivnih brdovitih predela, ovde se mogu pronaći i tipični španski simboli kao što su flamenko, sangrija i paelja. Ostrvo karakterišu izvanredne prirodne lepote, zbog čega su izleti nezaobilazni tokom odmora na njemu. Ovo je još jedno od mesta na kojima se okuplja svetski džet-set. Preporučuje se ljubiteljima luksuza, sportskih sadržaja, zabave i odličnih restorana, a pre svega ljubiteljima netaknute prirode.
Ibica (Španija)
Šarmantno balearsko ostrvo smešteno je stotinak kilometara od španske mediteranske obale. Za Ibicu je karakteristična tradicionalna bela arhitektura, odakle potiče i česti sinonim za nju – „belo ostrvo“. Tu ćete naći duge peščane plaže, beskrajno plavetnilo neba i mora, kao i ostatke bogate tradicije. Pored mlađe populacije željne zabave, na Ibicu dolaze i brojni umetnici u potrazi za inspiracijom, pripadnici džet-seta, ali i porodice s decom. Najmodernije opremljeni klubovi s najpoznatijim didžejevima, zabavljačima i plesačima omiljeno su mesto svih koji žele ludu zabavu.
Disko klubovi otvaraju se iza ponoći, ali prava gužva i atmosfera počinje tek jedan sat posle ponoći, dok se vrhunac svih zabava dočekuje u ranim jutarnjim časovima. Ibicu ukrašava 56 plaža, što mirnih, što živih, s plitkim ili dubokim morem, ali sve nude veliki broj mogućnosti za sportove na vodi. Ovo ostrvo nudi po nešto za svakoga. Danima se možete izležavati na peščanim plažama i uživati u aktivnostima na vodi, provoditi popodnevne sijeste u šetnjama kroz borove šume u unutrašnjosti ili u kupovni u ulici Sa Penya (svojevrsni Rodeo drajv Ibice). Preporučuje se svima koji su u potrazi za pojačanom dozom zabave, ali i ljubiteljima odmora u savremeno opremljenom okruženju, kao i svakome kome je odmor nezamisliv bez mnogobrojnih aktivnosti.
Hamamet (Tunis)
Hamamet je jedno od najpoznatijih tuniskih letovališta, a prepoznatljiv je po raskošnoj Medini sa šarenim sukom, mavarskim kafanama, restoranima i bogatom ponudom noćnog života u tradicionalnom, ali i internacionalnom maniru. Brojni dobro opremljeni hoteli i hotelski klubovi prate dugu liniju peščanih plaža, a njihovo glavno obeležje su savremeno i raskošno dizajnirani bazeni, koji često predstavljaju veću atrakciju od kupanja u moru. Većina plaža pretrpana je suncobranima, zabavnim sadržajima i marljivim lokalcima koji uporno pokušavaju da prodaju svoje rukotvorine i „rukotvorine“ kineske industrije. Preporučuje se svima koji žele da upoznaju šarm arapskog sveta, vole peščane plaže prepune palmi, afričku toplinu i suvi vazduh i žele da dožive jedan drugačiji tip odmora. Hotelski kompleksi (posebno oni sa pet zvezdica) idealni su za porodični odmor, a mnogo je i hotela niže kategorije povoljnih cena koji se nalaze na odličnoj lokaciji blizu diskoteka i noćnih barova.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike