U trendu

Niskobudžetne avio-kompanije potkradaju putnike

Evropska komisija za zaštitu potrošača utvrdila je da internet stranice za online rezervaciju avionskih karata i dalje varaju evropske potrošače. Komisija je zato zapretila avio-industriji da će protiv nje preduzeti dalje mere ako se situacija ne promeni u roku od jedne godine. Prilikom predstavljanja svog izveštaja u Briselu sekretar Komisije, Maglena Kuneva, istakla je da je neprihvatljivo da jedan od tri potrošača koji online rezerviše avionsku kartu bude finansijski oštećen ili doveden u zabludu.
Prema nalazima ove komisije, još uvek postoje "ozbiljni i uporni potrošački problemi" u online prodaji karata. Među glavnim problemima identifikovano je dovođenje u zabludu korisnika pogrešno navedenom cenom, što je pronađeno na 58 odsto veb-sajtova. Tu su i nepošteni uslovi ugovora, u kojima neke reči nedostaju ili su pogrešno prevedene, kao i obrasci za prethodno potvrđivanje izbora usluge – koji su pronađeni na 49 odsto veb-stranica. "Mi ćemo prikupiti što je moguće više verodostojnih dokaza kako bismo očistili takvu prodajnu i marketinšku praksu u avio-sektoru do maja iduće godine, ili nećemo imati izbora, osim da intervenišemo zbog kršenja procedura", istakla je Maglena Kuneva u ovom izveštaju.
Komisija je još u toku 2007. utvrdila kršenja prava potrošača na 137 mesta na 386 veb-stranica u 13 država Evropske unije. Od tih veb-stranica čak 80 njih pripada kako poznatim tako i manje poznatim avio-kompanijama, ali zbog pravnih zabrana koje su na snazi u većini država članica Evropske unije, zvanični Brisel ne sme da objavi imena kompanija koje su pod istragom. Švedska i Norveška, koja nije članica Evropske unije, jedine su dve zemlje koje su objavile liste kompanija u kojima su pronađene nepravilnosti, a među njima su i najpoznatiji evropski niskobudžetni prevoznik Ryanair, finski Blue 1 i Austrian Airlines.
Navode i izveštaj ove komisije za zaštitu potrošača podržalo je Evropsko udruženje potrošača (BEUC), ali su istakli kako bi imena spornih kompanija u svim državama članicama trebalo da budu poznata. "Sada evropske potrošače treba obavestiti o imenima kompanija koje ne igraju po pravilima. Jedino naoružani tom informacijom potrošači mogu u potpunosti da igraju svoju ulogu na tržištu, a to u ovom slučaju znači da će okrenuti leđa spornim internet stranicama", poručili su iz BEUC-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.