Ovaj Danac je obišao sve zemlje sveta (foto)

Henrik Jepesen, 28-godišnjak iz Danske, najmlađa je osoba na svetu koja je obišla baš svaku državu na Zemlji. Iako je neke zemlje proputovao uz pomoć sponzora, Henrik tvrdi da je moguće ostvariti njegov cilj ako unapred razmišljate o troškovima.

– Na početku nije lako, pogotovo kada se radi o ideji u koju veruje samo nekoliko ljudi. Moj savet je da budete uporni i ne odustajete. Uglavnom sam putovao sa malo novaca tako što sam leteo niskobudžetnim aviokompanijama, stopirao, jeo hranu iz supermarketa (većina ljudi se na putovanjima ugoji, ja sam smršao), i odsedao kod lokalnog stanovništva – kazao je Jepesen.

Dok će Danska zauvek ostati njegov dom, Henrik smatra da je Južnoafrička republika još jedna zemlja u kojoj bi mogao da živi, a tamo je proveo i poslednjih nekoliko meseci.

Ovo su zemlje koje vredi posetiti, po Henriku:

1. Južnoafrička republika – Najdraža zemlja zbog puno razloga. Zbog različitosti, ljudi, hrane, gradova, sela, prirode, životinja i zbog pristupačnosti. To su samo neke stvari koje mi sada padaju na pamet.

2. Novi Zeland – Verojatno bi Novi Zeland bio na prvom mestu da nije tako daleko. Neverovatno sigurna zemlja koju volim i u kojoj sam bio nekoliko puta.

3. Italija – Najdraža evropska država. Fantastična hrana i kultura. U Italiji sam proveo nekoliko meseci i očekujem da ću se tamo vraćati neprestano.

4. Maldivi – Najbolje mesto na svetu za opuštanje. Privatna odmarališta na ostrvu sa fantastičnim vilama i neverovatnim morem su neverovatno iskustvo.

5. Australija – Fantastična zemlja u kojoj je jedini minus visok životni standard.

6. Vanuatu – Moje najdraže ostrvo Pacifika, sa druželjubivim stanovništvom i predivnim plažama. Privatni otok Ratua ne smete propustiti.

7. Ruanda – Najveće iznenađenje. Ruanda je sigurna i dobro vođena država sa iznenađujuće dobrom infrastrukturom koja čini putovanje kroz zemlju sa hiljadu brda pravim izazovom.

View this post on Instagram

The Sultan Omar Ali Saifuddien Mosque, Brunei.

A post shared by Henrik Batista Jeppesen (@beyondeverycountry) on

8. Palau – Jedna od najmanjih država na svetu i verovatno najsigurnija. Najjednostavnija zemlja za stopiranje. Ima predivne plaže, prirodu i zato spada u top 10.

9. Sejšeli – Zemlja kojoj volim da se vraćam, ali vrlo je skupa i mnogi resorti su precenjeni. Da je jeftinije, bila bi pri vrhu liste jer su Sejšeli jedno od najlepših mesta na svetu.

10. Tajland – Zemlja hiljadu osmeha u top 10 spada zbog stanovništva. Ima previše turista za moj pojam, ali jako mi se sviđaju pojedini delovi zemlje i stalno mu se vraćam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.