Putovanje avionom i vremenske zone

Vaše dugo planirano putovanje pretvara se u noćnu moru, jer posle višesatnog leta avionom danima ne možete da spavate, razdražljivi ste, izgubljeni ili potišteni. Ako vam se tako nešto događalo i ranije, ne brinite, reč je o jet lag-u, poremećaju prouzrokovanom brzom promenom vremenskih zona, koji se na razne načine može ublažiti, pa čak i izbeći.

Najveći uzrok poremećaja koji prolazi spontano, ali može trajati i do 14 dana, nisu sati provedeni u avionu, već broj pređenih vremenskih zona. Većina funkcija koje naš organizam neprestano obavlja usklađena je biološkim satom, a on se poremeti naglom promenom vremenskih zona, to jest zamenom dana i noći. Zbog toga je jet leg češći prilikom putovanja na istok, jer se dan naglo skraćuje. To telo izbacuje iz svakodnevnog ritma, dok let na zapad produžuje dan, što je prihvatljivije prirodnim ciklusima organizma.
Najbolji lek – fizička aktivnost
Najefikasniji način da izbegnete neprijatne posledice ove pojave je vežbanje. Istezanje u toku leta pomoći će u smanjenju putnog stresa, ali nemojte da zaboravite da se krećete i posle sletanja. Iako vežba ne može puno pomoći u prilagođavanju biološkog sata, istraživanja su pokazala da znatno utiče na kvalitet sna. Za postizanje najboljih rezultata nastojte da vežbate neko vreme pre spavanja i ujutro. Fizička aktivnost korisna je i neposredno posle leta, iako se, omamljeni jet lag-om, mnogi zavuku u sobu i pokušavaju da se odmore. Kratko dremanje nije loše, ali odmor ne bi trebalo da traje duže od 30 do 40 minuta. Duži san mogao bi dodatno da poremeti ritam tela i prilagođavanje na novu vremensku zonu učini još težom. U slučaju nesanice nipošto nemojte pribeći tabletama za spavanje, jer one tada mogu biti vrlo opasne.
Sunce i hrana
Nemojte se uvući u hotelsku sobu pred televizor, već se izložite suncu i društvenim aktivnostima. Sunčeva svetlost podstiče uravnoteženje normalnog telesnog ciklusa koji se rukovodi izmenama dana i noći, svetla i tame. Spavanje s otvorenim prozorom omogućiće jutarnjim sunčanim zracima da uđu u vašu sobu, a još bolje ćete se osećati ako nakon sna neko vreme možete da provedete na sunčanoj plaži. Istraživanja su pokazala da kao pomoć pri ublažavanju simptoma jet lag-a pomaže i hrana. Da biste se vratili u normalu, obroci bi trebalo da budu lagani i u uobičajeno vreme. Ipak, u avionu bi trebalo da pripazite na obroke koji se služe tokom leta. Ne treba vam toliko hrane i ne morate pojesti sve, jer mirovanjem na sedištu ne možete da potrošite toliko energije. Sedenje u zgrčenom položaju predstavlja i dodatni pritisak na vaš želudac. Takođe, tokom leta treba izbegavati alkohol, jer izaziva dehidraciju, a u vazduhu alkohol na organizam deluje čak i do tri puta jače nego na tlu. Dobro je piti više vode nego inače, kao i pre i posle leta izbegavati cigarete i kafu.
Priviknite se na promene, letite danju
NASA je svojim astronautima koji su se pripremali za svemir pre poletanja prilagođavala vreme sna rasporedu u letelici. Ako imate vremena, bilo bi korisno da pre putovanja dnevni ritam što je više moguće prilagodite vremenskoj zoni u koju idete. Koristiće i ako još tokom leta podesite sat na vreme odredišta i na taj način se pripremite za novu vremensku zonu. Mnogi putnici tvrde i da je jet lag manji tokom dnevnog putovanja, a primećen je i trend povećanja broja dugih letova danju. Pored toga, dobro je putovati odmoran, bez stresa i strahova, a nipošto mamuran. U avion ponesite tamni povez za oči, čepiće za uši i malo jastuče za vrat, a pomaže i izuvanje cipela.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike