U trendu

Putovanje u vreme svetske ekonomske krize (1)

Iako putovanje u doba ekonomske krize možete doživeti kao nepotreban trošak, većina okorelih putnika ne želi da se odrekne svoje najveće strasti. Umesto toga oni smišljaju načine kako da putuju što jeftinije. Ako želite da uklopite putovanje u svoj "krizni" budžet, vreme je da pokušate da promenite dosadašnje turističke navike. Ukoliko za posetu nekoj zemlji odvojite manje novca nego što ste navikli, ne morate da brinete da ćete se provesti lošije ili da će doživljaj putovanja biti manje upečatljiv. Uštedeti možete na mnogo načina – izborom alternativnog smeštaja ili izborom manje atraktivnog termina putovanja, kada cene mogu da budu znatno niže u odnosu na takozvani špic sezone.
Umesto da plaćaju hotele ili hostele, mnogi putnici, posebno oni mlađi, sve češće se odlučuju na besplatni smeštaj u porodicama koje su spremne da prime goste na nekoliko dana. Ideja je toliko dobra da za samo nekoliko godina proširila širom sveta. Ova ideja zaživela je putem internet stranica kao što su Hospitality Club i Couchsurfing, gde se "građani sveta" nalaze sa svojim istomišljenicima i dogovaraju o putovanjima. Osnivači sajta Couchsurfing, internet serisa koji ima više od milion registrovanih članova, tvrde da njihova misija nije isključivo pronalaženje besplatnog smeštaja, već menjanje sveta otvaranjem svojih domova i života kroz kulturnu razmenu.
S druge strane, Hospitality Club želi da poveže turiste i lokalno stanovništvo, i da svojim članovima omogući međusobno pomaganje tokom putovanja. Početkom ove godine taj klub je imao skoro pola miliona članova u više od 200 zemalja širom sveta. Iako na prvi pogled boravak u nečijem domu otvara pitanje sigurnosti, dobri domaćini na stranicama dobijaju preporuke, a korisnicima se nude i razne garancije. Ipak, ako vam nedostaje doza avanturizma, bolje bi bilo da se odlučite za neki od konvencionalnih oblika smeštaja. Svoj stan ili kuću u Srbiji možete privremeno zameniti s nekim iz Floride.
Ukoliko ste vlasnik kuće ili stana, privremena zamena nekretnina je odlično rešenje za pronalazak prijatnog, komfornog i besplatnog smeštaja tokom putovanja. Princip je sledeći: članovi mreže borave u stanu osoba koje su u isto vreme turisti u njihovom domu. Ako vas muči pomisao na to šta neki stranac radi u vašem krevetu, kuhinji ili kupatilu, ne zaboravite da sve funkcioniše po principu uzajamne razmene i da će "vaši partneri" prostor u kojem borave tretirati kao svoj vlastiti dom. Pored toga, rizik možete smanjiti dobrom pripremom. Na stranicama koje reklamiraju ovakav tip turizma, kao što je www.homeexchange.com, dobro proverite profil osoba s kojima se upuštate u razmenu, popričajte telefonom ili čak ugovorite lično upoznavanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.