Rajska ostrva

Usamljena, izolovana i sa svih strana okružena vodom, ostrva su prave riznice u kojima se još uvek kriju hiljade endemskih vrsta.
Havajska ostrva, čija je prestonica Honolulu, sačinjava grupa ostrva vulkanskog i koralnog porekla smeštenih u Tihom okeanu na površini od 16.759 kvadratnih kilometara. Njegovi najstariji poznati stanovnici, poreklom Polinežani, ovde su se naselili u periodu od prvog do petog veka. Ostrva je otkrio engleski moreplovac Džems Kuk 1778. godine, a 1959. godine postala su jedna od država SAD. Udaljeni više od 1.200 kilometara od kopna, Havaji su pravo prirodno bogatstvo. U tropskoj i suptropskoj klimi Havaja mogu se naći različiti ekosistemi u kojima žive 22.462 životinjske i biljne vrste, od toga čak 8.864 endemske, a među njih se ubraja i lemur.
Udaljen 2.500 kilometara od Azije, Palau pripada grupi Karolinskih ostrva. Ovo ostrvo u Tihom okeanu površine 488 kvadratnih kilometara nastalo je vulkanskom aktivnošću, a prekriveno je bujnim rastinjem. Na njemu živi 141 vrsta ptica, od kojih šest samo na tom mestu, a vode između atola naseljene su vrlo raznolikim ribljim svetom.
Nova Kaledonija je francuska kolonija u Tihom okeanu, a udaljena je 1.200 kilometara istočno od Australije. Pored ogromnih rudnih bogatstava, mogu da se pohvale i neverovatnim brojem životinjskih i biljnih vrsta. U njoj rastu 3.332 vrste biljaka, od kojih su čak 44 endemi četinara i 31 palme, ali to nije sve. Nova Kaledonija je stanište 190 vrsta kičmenjaka, od kojih se mnogi mogu sresti samo u njoj.
Kanarska ostrva su grupa ostrva vulkanskog porekla u Atlantskom okeanu, 200 kilometara od severozapadne afričke obale, a pripadaju Španiji. Mada odavno naseljena i atraktivna turistička meta, još uspevaju da očuvaju netaknutu prirodu i bogatu floru i faunu. U blagoj tropskoj klimi, gde se smenjuju bujne šume i vulkanske plaže, rastu 1.992 različite biljke i žive 122 kičmenjaka, od kojih 21 vrsta samo na tim ostrvima.
Sejšelska ostrva nalaze se u Indijskom okeanu, severoistočno od Madagaskara. Udaljena su oko 1.000 kilometara od afričkog tla i zauzimaju oko 455 kvadratnih kilometara. Među njima se nalazi grupa od 92 granitna i koralna ostrva. Zahvaljujući tropskoj klimi obiluju raskošnim šumama, stenovitim predelima i koralnim grebenima. Sejšeli su poznati po bogatstvu biljnog sveta. Od 233 poznate vrste, 72 su endemske, a jedna od najneobičnijih je morski kokos.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.