U trendu

Skijanje – da ili ne?

Ovaj tekst namenjen je pre svega svima onima koji imaju dilemu da li je ovaj zimski sport za njih. Sveprisutna dilema, bolje reći strah od stajanja na skije, mnoge od nas možda zauvek onemogući da upoznaju sve lepote ovog zaista lepog i korisnog sporta. Evo nekih saveta koji će vas, možda, ohrabriti i uticati da shvatite da skije i nisu baš toliki bauk.

Da bi se neko bavio određenom aktivnošću, a ovde se pre svega misli na skijanje, mora postojati volja i želja da se to i radi. Volja i želja su najbolji pokretači i savlađuju svaki strah i otpor. Naravno, pre nego što postanete skijaški as, morate krenuti od onih malih dosadnih stvari koje nisu toliko zanimljive, ali život čine lakšim i bezbednijim. Za planinu se treba spremiti. Zato obavezno ponesite rukavice, šal i kapu.

Skijaško odelo je takođe neizostavan deo opreme. Odeću oblačite slojevito, ali u njoj se morate osećati komotno, jer je sloboda pokreta veoma bitna. Birajte jakne koje propuštaju znoj, najbolja je vetrovka. Čarape birajte tako da vam budu udobne, ni predebele ni pretanke. Obuću za skijanje birate na uobičajen način, ali ovde morate povesti računa i o širini obuće. Nemojte uzimati obuću koja uska i kruta. Najbolja je ona u kojoj se osećate udobno i u kojoj vam noga leži najbolje; ovde morate voditi računa i o tome da se udobno osećate od kolena do tabana. Skije birate sami prema svojim željama i mogućnostima (na primer, šire skije vam daju bolju mogućnost okretanja). U svakom slučaju, uzmite skije koje su približno vaše visine, nikako duže. Vremenom ćete naučiti da postoje različiti modeli skija, u zavisnosti od toga kako i gde skijate.

Da biste se privikli na opremu, kada stignete na planinu, obavezno prvo prošetajte u skijaškim cipelama kako biste se navikli na veličinu i komotnost cipele, koja se razlikuje od vaše standardne obuće. Najbolje je da prvo stavite jednu skiju i da se malo kližete na njoj, a posle zamenite nogu i ponovo probajte. Ono što je najvažnije kada stanete na obe skije jeste ravnoteža. O njoj morate voditi računa u svakom trenutku kada ste na skijama, u protivnom ćete završiti na leđima u snegu ili pasti na nos. Položaj tela je taj kojim regulišete ravnotežu dok ste na skijama. Ne naginjite se previše napred, odnosno nikada ne sedajte na repove skija. Ruke uvek moraju biti ispred tela, tako da ih možete videti, lakše ćete upravljati skijama.

Najbitnije stvari kod skijanja su zaustavljanje i skretanje. Zaustavljanje se izvodi tako što primenjujete veći pritisak na gornji deo skija. Ako se spuštate tako što plužete, napravite još veći plug i zaustavićete se.

Ponovno kretanje se postiže tako što zadnji deo skija primaknete više jedan drugom. Kod skretanja morate zapamtiti da nikada ne skrećete gornjim delom tela, već to činite nogama. Skretanje ulevo postiže se time što gležanj leve noge okrenete prema unutra, a desnu skiju opustite, to jest smanjite pritisak na desnu skiju. Isto je i kod skretanja udesno.

Kada savladate te osnovne stvari, koje obavezno morate probati na nižim i manje strmim stazama, možete polako ići i na više i strmije staze. Ipak, uvek imajte na umu da je od presudne važnosti da stalno vodite računa o ravnoteži. Tek tada možete u potpunosti uživati u svim čarima skijanja i verovatno ćete promeniti mišljenje koje ste imali na početku. Sve što vam treba je volja i skijanje više nikada neće biti bauk za vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar